sobota 20. října 2018

OIK'S MONSTER CLUB - HALLOWEEN SPECIAL část 4


Po upírech, strašidelných křížencích a wurdulacích se dnes podíváme na monstra vyrobená uměle, na nemrtvé nakažené chemickou zbraní. A na rozpadající se genitálie Quentina Tarantina.

PLANET TERROR (2007)
Tak z Grindhousu už jsem tímto viděl všechno, a můžu říct, že Rodriguezova část je mnohem zdařilejší než Tarantinova. Zatímco Tarantino sliboval béčkovou jízdu a přinesl cosi, co by se dalo popsat jako "áčkový režisér hluboko podlézá svoji laťku", Rodriguez jen a jen čistě baví v boji skupinky přeživších proti zombíkům požírajícím lidi zaživa. Je teda fakt, že zhruba prvních čtyřicet minut, kdy se film spíše rozjíždí, jsem byl přesvědčen, že i přes to, jak ten film zdánlivě vypadá, to ve výsledku bude ukecaná nuda. První část filmu totiž musí všechny představit, a to je právě kámen úrazu, jelikož na těchto postavách není moc co představovat. Prostě doktor Josh Brolin žárlí na svoji nevěrnou manželku Marley Sheltonovou a chce ji zabít, drsňák z vrakoviště Freddy Rodriguez se snaží znovusblížit s gogo tanečnicí Rose McGowanovou, Jeff Fahey griluje nejlepší steaky v okolí a kolem řádí nemrtví a nákaza se rychle šíří. Co chcete vědět víc?
Ovšem ve chvíli, kdy do děje vrazí poldové v čele s Michaelem Biehnem, začíná zábava. Prakticky se nic už neřeší, jen se zdrhá a bojuje, bojuje a zdrhá, a pokud se něco musí vysvětlit, je už to béčková zábava. A ve chvíli, kdy už to zase vypadá na zdlouhavé zastavení, se uprostřed žhavé scény s Rose "spálí film" a objeví se upozornění, že chybí jedna cívka. A šup skočíme přímo doprostřed další akce. Stejně jako Death Proof se i Planet Terror snaží vzbudit dojem, že sledujeme starý poškozený film, takže obraz je poškrábaný, občas divně zbarvený a podobně. Je to samoúčelné, ale tady mi to nevadilo. Respektive nepůsobilo to tak mimo jako v Death Proof, které má obraz povětšinou v pořádku.
Co bych vytkl je i přes žhavější obsah (film začíná ve stripbaru a většina hereček je obsazena pro své vnady) absence nahoty, běžné součásti filmů, jež právě Planet Terror cituje. Přece jen, tady si to aspoň o pár koziček některých vedlejších obětí říkalo. Takže ženské obsazení je sice velice sexy, ale víc neuvidíte. Rose McGowan je v hlavní roli celkem fajn a k nakousnutí i s dřevěnou nohou, ovšem Freddy Rodriguez coby hrdina není nic moc a hlasem a stylem mluvy mi silně připomněl pozdějšího Kung Fury. Takže body sbírají více představitelé vedlejších rolí - Michael Biehn a Jeff Fahey asi nejvíce. Vtipná je rolička Toma Saviniho, který jako vždy pro sebe připravil jednu z trikově nejvychytanějších smrtí, Josh Brolin je taky fajn, a je prima, že se i zde objevuje Michael Parks ve své tradiční roli šerifa McGrawa. Toho, že Marley Shelton, zde jedna z hlavních postav, se objevuje i v Death Proof ve společné scéně s Parksem, jsem si všimnout nemohl, když jsem Death Proof viděl, ale je to fajn pomrknutí. V miniroli se objeví Bruce Willis, no a pak je tu epizodka Quentina Tarantina, jehož potká zvláště nepěkný konec odkazující mj. třeba na Fulciho. A zatímco před jedenácti lety se hateři Fergie radovali z toho, že jí zde vyžerou mozek z hlavy, dneska už si pamatuju snad jen to, že nějaká zpěvačka toho jména existuje.
Celý film se nese v duchu béčkové akce plné transformací z lidí do příšer, likvidování nemrtvých brutálním způsobem po desítkách (třeba vrtulí helikoptéry) a kulometů sloužících jako umělá noha. Pasáž s Brolinem a Sheltonovou ovšem, než dojde k propojení, připomíná spíše psychohoror o maniakovi, trýznícím svoji oběť. Do téhle linie patří i jediná scéna, s kterou mám problém, a která nefunguje, totiž scéna, kde matka nechá dítěti pistoli, aby se mohlo bránit, a dítě si s ní samo ustřelí hlavu. Jestli to mělo být vtipné, nebylo.
Zatímco Tarantino ve svém filmu tradičně použil cizí hudbu, Rodriguez si, pro sebe opět tradičně, napsal vlastní. Původně ovšem uvažoval, že osloví Johna Carpentera. Bylo by to minimálně zajímavé, ale vzhledem k tomu, že nevím, jakou hudbu Carpenter skládá v dnešní době, a že Rodriguezův soundtrack naprosto sedí, vlastně mi příliš nevadí, že ke spolupráci nedošlo.
Z celého projektu Grindhouse je tak Planeta Teror jednou těch lepších částí. Když srovnám jeho jednotlivé části, nejlepší je pořád trailer Machete, pak Thanksgiving, pak Planet Terror, pak Werewolf Women of the S.S. (Nicolas Cage as FU MANCHU!!!), pak Don't, chvíli nic a nakonec Death Proof. Sorry, Quentine, ale nejlepší, čím jsi do tohoto projektu přispěl, byly tvoje rozpadající se koule a tříska v oku. 7/10
a.k.a. Planeta Teror
Režie: Robert Rodriguez
Hrají: Rose McGowan, Freddy Rodriguez, Josh Brolin, Marley Shelton, Michael Biehn, Jeff Fahey, Bruce Willis, Stacy Ferguson, Michael Parks, Tom Savini, Rebel Rodriguez, Quentin Tarantino, Naveen Andrews, Electra Avellan, Elise Avellan
Hudba: Robert Rodriguez
USA 2007

Žádné komentáře:

Okomentovat