pátek 8. června 2018

SUGAR COLT (1966)

Dost nevyvážený, ale zábavný špageťák. Film vlastně neví, jestli chce být běžným spaghetti westernem, jeho parodií, nebo westernovou bondovkou. Zápletka je dost nepravděpodobná a švihnutá (jižní plukovník, ovládající malé město, zajme regiment vojáků, rok je drží na svém ranči a chce od rodin za jejich propuštění výkupné. Geniální plán, že?), ale hrdina to táhne. Hunt Powers, když hrál ještě v lepších filmech než u Fidaniho, a měl co hrát, nebyl špatnej. Tady zpočátku hraje bondovského seladona, který vyučuje ženy, jak střílet. Jo, tohle byla rozhodně blbá pasáž. Ale pak se to trochu vylepší. Aby zjistil, co se v zapadlém městečku stalo, převlékne se totiž dříve legendární pistolník Sugar Colt za ošuntělého doktora a přijíždí do města, kde ho nikdo nechce.
Takže po lehce zmateném úvodu máme docela zábavnou komickou pasáž s netradičním hrdinou v nepřátelském městě, lehce připomínající pozdější filmy Terence Hilla. Občas je to dost přiblblé, ale ne tolik, aby mě to urazilo. Řekněme že vztah Powerse s majitelkou saloonu a její neteří (půvabná Soledad Miranda) je dost zvláštní a diskutabilní, ale budiž. Od chvíle, kdy je Powers donucen změnit se z slabého doktora zpět v cool Sugar Colta, ale film docela zvážní. Nezačne nudit, jen se počet mrtvol začne kupit mnohem vyšším tempem a dojde i na nějakou tu tragédii.
Powerse už jsem zmínil, docela se mi tu zamlouval. Škoda, že pak skončil u Fidaniho, kde spíš jenom pózoval v černém klobouku a nic tam na práci neměl (s výjimkou jedné přiblblé scény v Adios Companeros). Dokonce i další Fidaniho dvorní herec, zde ještě kaskadér Jeff Cameron, tu má hned dvě roličky, v nichž může Powerse zmlátit (leda že by měl taky bratra, o kterém jsem ale nikdy neslyšel). Na straně záporné máme spoustu známých vedlejších roliček (Victor Israel, José Canalejas, Frank Braña, Riccardo Pizzuti), ale hlavní padouši jsou poměrně nevýrazní a předáka jsem měl problém si dokonce zapamatovat. Hlavní padouch lehce připomíná José Bódala z Djanga, ale zdaleka na něj nemá.
Na jednu stranu se mi to líbilo a dodalo mi to trochu optimismu, že mezi spaghetti westerny, které jsem neviděl, ještě můžou být zábavné a zajímavé filmy. Na tu druhou, čím víc se v tom vrtám, tím víc si uvědomuju, jaká je to vlastně blbost. Ale vlastně nevylučuju, že se na to mrknu znova někdy v budoucnu. 7/10
PS. Ani tenhle film Němci nepřejmenovali na Djanga, zato ale na Rocca. Velice westernově znějící jméno. Sifreddi tehdy snad ani nebyl na světě.
Režie: Franco Giraldi
Hrají: Hunt Powers, Soledad Miranda, Giuliano Raffaelli, Gina Rovere, Enzo Crisa, Luis Barboo, Frank Braña, José Canalejas, Victor Israel, Riccardo Pizzuti, Paolo Magalotti, Jeff Cameron, Nazzareno Zamperla, George Rigaud, Pajarito, Osiride Pevarello, Mara Krupp
Hudba: Luis Bacalov
Scénář: Giuseppe Mangione, Franco Giraldi, Augusto Finocchi, Fernando di Leo, Alessandro Continenza
Itálie / Španělsko 1966

Žádné komentáře:

Okomentovat