úterý 29. května 2018

SOLO: A STAR WARS STORY (2018)

Plány Disneyho na absolutní vytěžení světa Star Wars v milionu filmů mi nejsou úplně nejsympatičtější. U tohohle dílu jsem navíc měl obavy. Došlo k několikanásobnému měnění režisérů, než se toho chopil profík Ron Howard, o představiteli hlavní role se šířily ty nejhorší zvěsti, a vůbec, vlastně jsem si říkal, že mi je film o tom, co dělal Han Solo před seznámením s Lukem Skywalkerem, celkem fuk. Ale stejně jsem měl v plánu zajít, jen jsem od toho nic moc nečekal.
Ještě než samotnou recenzi oddělím a napíšu dojmy z filmu, pro ty, kteří film neviděli a chtějí, upozorňuju, že sice se pokusím vyhnout spoilerům, ale stejně je lepší nic nevědět. Ještě si postěžuju na trailery na současnou nabídku, které byly jeden horší než druhý. Film o dospělém účetním Kryštůfku Robinovi??? Superhrdinský film, kde hrdinové jsou mravenčí muž a vosí žena?! Co v tom himlhergot dělá Michael Douglas? A nakonec naprosto dementní trailer na Jurský svět 2, z kterého mi bylo vyloženě blivno. X-té pokračování Mission Impossible tak z toho vypadalo ještě nejnormálněji. A teď k Solovi.
(ČÍST DÁL)

Takže tipovačka. O čem to asi bude? Jak se Han Solo seznámil se Žvejkalem? Jak se seznámil s Landem Calrissianem? Jak získal Millenium Falcon? Jak zajel Kessel Run za dvanáct parseků? Nebudu vás napínat, to všechno uvidíte. Ovšem musím říct, že to nakonec dopadlo hodně dobře. Začátek mě sice zklamal. Bylo to jako Star Wars Oliver Twist, patos, chudoba, hnus. Pak se ale děj posune o tři roky dopředu, objeví se Woody Harrelson coby drsný žoldák a vzápětí i Žvejkal, a film dostane grády. Až takřka westernové, protože dostaneme i přepadení vlaku, duely, pokerové partie (tedy, zdejší hra se jmenuje tuším sabbac, ale všechno naráží na poker včetně "sabbac face").

Akce střídá akci, dobrodružství střídá dobrodružství, nebavilo by to ale bez postav. Je fakt, že sám Han Solo, tedy Achtung Österreich nebo jak se jmenuje, je trochu divný. S Harrisonem Fordem má společného máloco, hrát neumí (teda ne že by Harrison sám byl extra nadanej herec), ale v průběhu filmu jsem si na něj zvykl. Ostatní postavy jsou ale fajn, od drsného Harrelsona přes jeho kumpány, kteří jsou ve hře bohužel jen krátce, až po klasického Žvejka. Opravdu mají nějaké směřování a vývoj, herci jsou fajn, takže v tomhle má film rozhodně nad Rogue One, kde se mi postavy pletly a nedokázal jsem si zapamatovat jejich jména. Ve filmu je samozřejmě i nafoukaný bonviván Lando Calrissian a jeho robotická spolupilotka, evidentně parodující současné neoliberály, feministky a další blby. Ze všech robotů ze ságy se mi zamlouvala vlastně nejmíň, ale neotravuje tolik, jak mohla, kdyby ji vymyslel sám Lucas. No a pak je tu Solova přítelkyně Qi'ra. Naštěstí se tvůrci nevydali cestou, kterou naznačuje úvod filmu, takže místo emancipované ukřivděné dobrodušné dívky tu máme femme fatale, ale i kvůli slaboučkému výkonu její představitelky Emilie Clarke, proslulé především erotickými scénami z Game of Thrones, prostě celou dobu nesedí. Ale nevadí to zase tolik. (Mimochodem její výstřihy by Lucas z filmu vystřihl a na Disneyho je to docela dráždivý.)
Padouši mají jedno velké plus, a to to, že ve filmu vlastně moc nejsou. Hlavní padouch, mafián Dryden Voss v podání Paula Bettanyho, je klasický šablonovitý bohatý bad guy, ale díky tomu, že s ním moc času nestrávíme, to ani nezačne vadit. Stejně tak nevadí předvídatelnost prakticky všech zvratů. Jediné, co mi tak trochu vadilo, kromě úvodu, co se týče děje, je poněkud příliš zašmodrchaný konec, závěrečná scéna je ale uspokojující. Ne jako to přílišné protažení u osmičky, která měla skončit o dvě minuty dřív.
No a když jsme u osmičky, lidi si stěžovali na nepřijatelné pojetí síly. No, tak tady slovo síla ani jednou nepadne. Žádní Jediové, žádní Sithové, žádné debilní midichloriany. Dokonce i Impérium tu hraje jen okrajovou roli. Tenhle příběh se odehrává ve světě Star Wars, ale s jejich základem nemá vlastně nic společného. A vůbec to nevadí. Tedy mně ne. Čím méně pseudofilozofie, tím lépe. Světelné meče v tom taky nenajdete. Ale pro mě to na nich nikdy nestálo. Vlastně už mě nudí.
SPOILEROVATÝ ODSTAVEC, KTERÝ SKOČTE Ok. Sliboval jsem bez spoilerů, ale jednu věc musím zmínit. Ve filmu se krátce objeví postava, o které jsem předpokládal, že je již dávno mrtvá. To vytváří naprosto podivnou časovou nesourodost, podle které by byl Han Solo nakonec o nějakých třicet let starší než Luke a Leia a zhruba stejného věku jako Obi Wan. Ale zase by tam nemohlo být Impérium a stormtroopeři. To vůbec nechápu!!! KONEC SPOILERŮ
Hudba navazuje na Johna Williamse v tom nejlepším možném duchu. Nezapamatoval jsem si ji, ale nerušila a zněla naprosto skvěle. Mnohem lepší práce než u Rogue One. A to pro mě vlastně platí pro celý film. Vlastně se mi to možná líbilo i víc než osmička, tady nikdo nelétá vzduchem a nedějí se tu věci, u kterých bych se chytal za hlavu. Ale na to si to musím ještě trochu nechat projít hlavou. Těch 7,5/10 ale dám rád.
PS. Pokud někdo viděl 3D (tentokrát jsem byl na 2D), vyplatí se to v tomhle případě?
PPS. V obsazení je sice Anthony Daniels, ale C-3PO se tentokrát ve filmu neobjeví. Hraje jinou postavu. Osobně jsem si ho nevšiml. Stejně tak Warwick Davis nehraje toho svého Ewoka z Návratu Jediho, Ewoky naštěstí nikdo nevrací :)
a.k.a. Solo: Star Wars Story
Režie: Ron Howard
Hrají: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Joonas Suotamo, Donald Glover, Paul Bettany, Thandie Newton, Jon Favreau, Warwick Davis, Clint Howard, Anthony Daniels
Hudba: John Powell
USA 2018

1 komentář:

  1. Ta postava, co ti tam nedává smysl, bo by měla být mrtvá, byla už dříve oživena v nějakých animovaných seriálech ze světa Star Wars. Prý fanoušci to tak chtěli.

    OdpovědětVymazat