úterý 20. února 2018

ELMORE LEONARD - THE SWITCH

Elmore Leonard (1925-2013) je v americké literatuře celkem legendou a je docela škoda, že u nás je jeho dílo známé více z filmového plátna než z knih samých. Dlouho jsem ani nevěděl, že v devadesátých letech některé jeho knihy u nás vyšly, bohužel jen pár. Přitom mezi filmy, které vznikly na námět jeho knih, patří klasiky jako Hombre, Joe Kidd, Pan Majestyk, Vlak ve 3:10 do Yumy, Valdez přichází nebo Jackie Brown. K té se ještě vrátím, protože Rukojmí, jak zní český překlad, má s tímto filmem (a jeho předlohou s názvem Rum Punch, která u nás nevyšla), dost společného. V podstatě je Rum Punch pokračování.
Název Rukojmí a obálka českého vydání mohou evokovat nějaký drsný nervydrásající thriller, ve skutečnosti se kniha nese v lehčím, humornějším duchu, aniž by se zvrhla v taškařici. Mickey Dawsonová je manželka bohatého Franka, člena golfového klubu a podnikatele, který, aniž by to ona věděla, má černé kšefty související s prostitucí a daňovými úniky. Frank je celkem hovado. Její syn je sebestředné pako, který si myslí, že je výborný tenista, zatímco všechny turnaje prohrává. Není divu, že Mickey je nešťastná, je ale vychována tak, že si myslí, že je to správně, a měšťácká morálka jí nedovoluje se vzepřít.
Na druhé straně sledujeme dva zlodějíčky, Ordella Robbieho a Louise Garu, z nichž Ordell dodával Frankovi načerno stavební suroviny (kradené), a pojal plán, jak zbohatnout. Unesou Mickey a budou po Frankovi chtít milion dolarů výkupného, které má na tajném účtě na Bahamách. Do akce zasvětí nacistického tlustého expoldu Richarda a vše naplánují. Jenže netuší, že Frank má na Bahamách milenku Melanii a o Mickey už nestojí. Ordell a Louis navíc zdaleka nejsou tak chladnokrevní, aby Mickey v případě neúspěchu skutečně zabili. A v Mickey se probudí vztek a touha po svobodě od svého přechozího života. A tak se kniha ubírá naprosto nepředvídatelnými směry, přičemž kartami silně zamíchají i Richard a Melanie, takže vůbec neuhodnete, jak skončí. Jen prozradím, že konec všemu dokonale nasazuje korunu.
Některé filmy podle Leonarda jsou pomalejší a poměrně zdlouhavé, nebude to však asi problém autora samotného, kniha je čtivá dost. Vlastně jsem ji celou přečetl za večer (já čtu rychle). Zvláště skvěle jsou vykresleny postavy a jejich různé světy. Trochu v tom zamrzí kostrbatý překlad který občas mate i jmény postav. Ale i přes ten se to dá číst dost dobře. Vzhledem k Jackie Brown mě nejvíc bavili samozřejmě Ordell a Louis, protože jsem si snadno mohl při čtení představovat Jacksona a De Nira. Zajímala by mě Rum Punch, protože zatímco ve filmové Jackie Brown nemají Ordell a Louis daleko k násilí, tady jsou to jen dva vykukové, kteří si na drsné únosce spíše hrají. Je to už v předloze, nebo, kvůli větší dramatičnosti, tento prvek do filmu vnesl až Tarantino?
Každopádně je škoda, že právě s Jacksonem, De Nirem a Fondovou nedošlo ke zfilmování i tého knihy. Adaptace sice vznikla, ale až roku 2014, v rolích Ordella a Louise s neznámými herci a hlavní roli Mickey sehrála Jennifer Aniston. Takže z toho možná nakonec filmařům vylezla romantická komedie. K té má každopádně kniha daleko. Rozhodně se zkusím podívat po dalších Leonardových knihách, které u nás vyšly, a je mi líto, že jich bylo tak málo, a z westernů třeba vůbec nic. Soudě dlě Rukojmí Leonard za čtení určitě stojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat