pátek 6. října 2017

TIGHTROPE (1984)

Podívejme se na tuhle Eastwoodovu typicky netypickou kriminálku jako na přímý přenos.
Clintovy filmy se poznají už podle začátku, kde pod titulky sledujeme noční město, tentokrát New Orleans. Hudba zní úplně jak v The Gauntlet, ale tentokrát ji složil Lennie Niehaus. Oslava narozenin, ženská jde opuštěnými nočními uličkami a za ní chlap v teniskách. Pak potká policistu, promluví na ni. Hlas Clinta! Ale při pohledu na tvar jeho zastíněného obličeje je jasné, že to Clint není. Je to ten chlap v teniskách, samozřejmě.
Drsný Harry nosí stejné tenisky, má dvě malé dcery a čtyři psy! Pardon, tentokrát to není Drsný Harry, ale mohl by být. Nosí stejné sako, úplně stejně zdrbne feministickou aktivistku. Co tu sakra dělá Geneviève Bujold? Jenom se tu skoro nestřílí. Takže to není Harry, jmenuje se Wes Block.
Ta ženská je samozřejmě mrtvá, vrah ji znásilnil a uškrtil. Wes Block má zajímavé metody vyšetřování, kdy navštíví nějakou kurvu, na oko se jí vyptává, ale... uváže jí kolem krku svou kravatu, jako by ji chtěl uškrtit, a nechá se od ní vykouřit. Tohle je na Clinta docela drsný...
A hned jsme u další děvky v lázních. Pěkný kozy, nejspíš umělý. Holt jsou tu osmdesátá léta. Už je tu zase vrah, tentokrát v masce klauna, což je teď v módě. Hups, děvka je mrtvá. Na zadku má tetování. Když to Clint vidí, máme na něj pomalý zoom, jak na to konsternovaně hledí. Tohle je evidentně oblíbená režisérova technika. Nefunguje. No, tetování Clinta zavede do tatérského salonu, kde se setká s další děvkou v růžovém spodním prádle a věčně lízající nanuka. Ano, i s ní se Clint vyspí, tentokrát jsou oba celí natření olejem. Chtěli jsme ve filmu vůbec vidět nahý zadek Clinta Eastwooda?
Ten film neběží ještě ani hodinu a Clint už jde do bordelu za čtvrtou děvkou. A sleduje je muž v masce klauna. Zajímavý způsob vyšetřování. Ráno je i tato děvka nalezena mrtvá. Vážně scénář napsal a režíroval stejný člověk? Vypadá to, jako by scenárista chtěl vzbudit dojem, že Clint je vraždící schizofrenik, a režisér mu tuto jeho snahu totálně pohřbil. Nevěřím, že si někdo z diváků mohl u filmu myslet, že vraždí sám Clint. Jeho zapletení do případu nalezením jeho vlastních pout a kravaty vypadá nadějně... Nic z toho nebude. Ani ze zajímavé lokace ve skladu pouťových atrakcí. Před kterou se mimochodem dozvíme, že Clint možná spal i s chlapem.
Clint tedy vyšetřuje - nevyšetřuje, on se ten film vlastně moc tím vyšetřováním nezabývá. Hodně tu sledujeme jeho vztah s dcerami, smutek po tom, co mu utekla žena, a začínající vztah - ano, s Bujoldovou. Dají se dohromady v posilovně. Holt osmdesátá léta. Pak večeří na parníku, kde hraje jazzová kapela. Holt Clint Eastwood, něco podobného bylo v Play Misty for Me. Což byl lepší film. Pak jde celá rodina na karneval, kde je vrah převlečený za klauna s balonky. Co ho sakra tak upoutalo na odlétajícím balonku? Sakra, ono to běží teprve 75 minut? Já už měl pocit, že to už bude končit! Uhh, ještě půl hodiny.
Vrah je tu zas. Hele, má černou masku přes hlavu! Vypadá jako typický vrah z gialla. Konečně něco zajímavýho. Clint se probudil ze sna a posadil se. Já se mnohokrát probudil z noční můry a nikdy jsem si nesedl... Takové přehnané filmové klišé.
Naštěstí závěrečná půlhodinka je zábavnější než to předtím. Do bordelu už se nepodíváme, vrah teď jde cíleně po Clintovi a jeho blízkých. Jak narval tu babu do pračky? Tajemství je jedna věc, zmatek druhá. Je někdo mrtvej nebo ne? Teď se Clint pořádně naštval a zmasakroval svoji postel. Psovi se to nelíbí. Docela dobrý herecký výkon. Obou.
A to vážně stačilo Clintovi tak málo, aby odhalil vrahovu identitu? Ok, konec je přetažený a vrahovy schopnosti, nebo lépe neschopnosti policie jsou zarážející. Na závěr běhání po hřbitově, přijede vláček, upadne ručička a jak končí Clintovy filmy? Ano, záběry z vrtulníku. Clint odchází pryč, možná s vědomím, že tenhle film zdaleka nevyšel tolik, jak sliboval. Bylo a bude hůř, bylo a bude ale taky mnohem, mnohem líp. 6,5/10

a.k.a. Stahující se smyčka
Režie: Richard Tuggle
Hrají: Clint Eastwood, Geneviève Bujold, Dan Hedaya, Alison Eastwood, Jennifer Beck, Marco St. John, Rebecca Perle, Regina Richardson, Randi Brooks, Jamie Rose
Hudba: Lennie Niehaus
USA 1984

Žádné komentáře:

Okomentovat