sobota 12. června 2021

ED WOOD (1994)


V poslední době nemám na filmy ani moc čas, ani chuť, a vlastně ani na nic jiného, co s blogem souvisí. Aspoň teda dokončuju článek o filmu, který jsem asi pět let neviděl, a napsal jsem ho vlastně už tehdy, jen mu chyběl konec. Na druhou stranu, viděl jsem ho asi třikrát nebo čtyřikrát, takže napsané určitě platí. 
Říká se, že než číst o autorech je lepší číst autory samé. Totéž platí s filmy, až na jeden jediný případ. Tim Burton, z jehož tvorby toho moc neznám a věci z poslední doby mě vůbec nelákají, dokázal, že se dá natočit vynikající film i o režiséru, který byl prohlášen tím nejhorším vůbec. A ještě k tomu vás ten film přesvědčí, že se skutečně chcete s Woodovým dílem seznámit. Což jsem zkusil a nevím, jestli to budu zkoušet znova... Na tohle se ale podívám vždycky.

Burton, s výraznou Deppovou pomocí, totiž předvádí Wooda jako snílka, s nímž je (i přes nošení dámských šatů) lze velice snadno ztotožnit. Edward Wood v jejich podání sní o tom, že je Orsonem Wellesem hororových filmů, vrací na výsluní dávno mrtvý žánr a jeho zapomenuté hvězdy a vůbec si plní své dětské sny. Finanční limity ho zase tak nezajímají, vždy najde nějaký způsob, jak složitou sekvenci natočit, i kdyby měl jako létající talíře použít plastové nádobí na vlascích. Připomíná vlastně Járu Cimrmana - je přesvědčen o tom, že je geniální, jeho patlaniny ale nejsou přijímány a i z dalších důvodů se mi nedaří, on se ale nevzdává.

Film umně balancuje na hranici komedie a dramatu, kdy kromě komického sledování Edových neschopností jsme svědky smutného konce jedné herecké legendy v podání vynikajícího Martina Landaua. Landau jako by se do Lugosiho přímo vtělil, což je zvláštní i v tom, že Lugosi nikdy nebyl tak dobrý herec, jak ho předvádí Landau. Ale i to tu tak nějak patří k věci. Celou dobu totiž držíme Edovi palce a věříme, že prorazí. Že Lugosi je skutečně skvělý, ale pozapomenutý, skoro i to, že jeho dvojník při natáčení Plánu 9 je mu skutečně podobný. Na závěr vidíme velkou veleúspěšnou premiéru Plánu 9 - ne, tenhle film nemohl skončit hořce, i když závěrečné titulky mluví jinak. Hodně v tom napomáhá Deppův nadšený a optimistický výkon, ale celkově spíše hravá a veselá nálada. Ono by snad ani udělat film o filmovém neuměteli jako tragédii ani nešlo. 9/10 
Režie: Tim Burton
Hrají: Johnny Depp, Martin Landau, Rosanna Arquette, Sarah Jessica Parker, Jeffrey Jones, Bill Murray, G. D. Spradlin, George The Animal Steele, Lisa Marie, Conrad Brooks, Vincent D'Onofrio, Gregory Walcott
Hudba: Howard Shore
USA 1994

Žádné komentáře:

Okomentovat