pátek 7. dubna 2017

WHEN THE DALTONS RODE (1940)

Skuteční bratři Daltonové a jejich neskutečný příběh. V tomto westernu jsou z nich totiž udělaní obětní beránci, kteří byli ke svým zločinům dohnáni zloději pozemků. Na začátku tak poznáváme Daltony jako milé veselé chlapíky, kteří mají rádi svou mámu, a všichni si tam spokojeně žijí, nebýt zeměměřičů, kteří bezostyšně kradou půdu. Když jeden z Daltonů jednoho ze zeměměřičů nedopatřením zabije, je souzen. Rodinný přítel Tod se snaží o obhajobu, ale je jasné, že soud je zmanipulovaný ve prospěch padouchů. Daltonové tak prchají a vzápětí se objevují zprávy o tom, že přepadají, vraždí a loupí a oni zatím nevystrčili nos ze skrýše. Proto se rozhodnou pro skutečné přepadení...
První polovina, točící se kolem právníka Toda, představovaného Randolphem Scottem, který tu, považte, hází úsměvy na všechny strany a ani jednou nevystřelí, je sice zábavná, ale strašně rádoby veselá. Všichni až na zlé zeměměřiče jsou tu milí, přívětiví, mají se rádi a tak. Do toho se Scott zamiluje do holky hlavního Daltona, Boba, kterého hraje Broderick Crawford. A románek Scotta a Bobovy holky zabírá neúměrně moc místa. Navíc se objevuje další narušitel, přiblblý tlouštík, na kterého letí holky a on před nimi prchá. Když pak Daltonové prchají od soudu, tlusťoch jde za nimi, aby utekl od svatby. Hraje ho herec, který hrál rok předtím kočího ve Fordově Přepadení, a hraje ho stejně blbě a otravně. Tady je mu ale nechán mnohem větší prostor.
Nicméně po soudu začíná docela jízda. Přepadání dostavníku, přepadání vlaku, přestřelky ve městě, pokus o lynčování, tady se dočkáme snad úplně všeho. Zvlášť skvělá je pasáž, která začíná obklíčením Daltonů v oklahomském městě a končí vykradením vlaku. Akce střídá akci, lokace střídá lokaci, náboje lítají vzduchem skoro pořád. Perfektní! Bohužel konec je strašně zrychlený a zase do něj trochu zasáhne Scott, ovšem hlavně se pět minut před koncem zjistí, že jedna nevýrazná postava je ve skutečnosti hlavní padouch a v závěrečné přestřelce tento vše řeší střelbou z okna a snad jako jediný se trefuje.
S historickou pravdou tu koresponduje máloco. Film ale aspoň přiznává, že je založený spíše na báchorkách, a na knize, kterou někdo sepsal podle vyprávění Emmetta Daltona, jediného přeživšího, který zemřel v roce 1937. Místo Billa Daltona tu je vymyšlený Ben Dalton, v závěrečném přepadení bank v Coffeyvillu se přepadení neúčastní Bob, i když přítomen je. A v přestřelce pak umírají všichni Daltonové, včetně Emmetta, který tak nemohl spolupracovat na knize, ze které film vychází. Super.
I tak ale jde o dost zábavný, i když moc krátký western, který ruší snad jen komické a romantické vložky. A způsob umírání po zásahu kulkou je příšerný. Pomaličku se herci sunou k zemi... Ale když Daltonové jedou, není tomu co vytknout. 7/10
a.k.a. Pád rodu Daltonů
Režie: George Marshall
Hrají: Randolph Scott, Broderick Crawford, Brian Donlevy, Andy Devine
Podle knihy Emmetta Daltona
USA 1940

Žádné komentáře:

Okomentovat