úterý 10. ledna 2017

THE KLANSMAN (1974)

Drsný exploitation z amerického jihu, nebo drama o rasové nenávisti a prostředím prolezlým Ku-Klux-Klanem? Ten film se snaží být obojím, ale nakonec je spíš tím prvním. Je natočen podle knihy, a je to dost znát. Mnoho postav, mnoho témat, mnoho dějových linek, které nejsou pořádně dotaženy. Máme tu tak třeba pomstu černocha za vykastrování a vraždu kamaráda, černošské aktivisty a demonstrace, bigotní rasistické bělochy, kteří se baví sledováním, jak černoch znásilňuje černošku, znásilnění černošky bělochem považují za dokonalou ukázku toho, kdo je tu pánem, ale když je bílá žena znásilněna černochem, je tato vyobcována ze slušné společnosti, podle které by se měla sama zabít. Máme tu činnost Ku-Klux-Klanu, máme tu bělocha, který pomáhá černým, a šerifa, který neví, na kterou stranu se postavit.
Takhle to zní jako vážné drama, ovšem režisér Terence Young to všechno pojal dosti exploatačně. Z rasové nenávisti je středem pozornosti násilí, u znásilnění se pak dlouho kamera kochá obnažováním a trýzněním pohledné černošky. Ale ještě ke všemu je to všechno natočené dost blbě, takže to nakonec působí směšně.
Zpočátku film vypadá, že je o šerifovi, který se snaží ve své obci udržet pořádek, i za cenu toho, že ututlá mnohé zločiny. Toho hraje Lee Marvin a je asi jediným důvodem, proč film vidět, protože je skutečně výborný, a je jedinou postavou, o kterou jsem se nějak zajímal. Druhou hlavní roli bělocha, který stojí proti Ku-Klux-Klanu, hraje Richard Burton. Jeho postavou do filmu vstupují nesnesitelné knižní monology, a sám Burton je zcela evidentně namol. Což byl, a hned po natáčení byl hospitalizován pro závislost na alkoholu. Mimochodem Marvin byl taky při natáčení namol ožralý, ale jeho výkon to kupodivu vůbec nijak neovlivnilo.
Obsazení dalších rolí je taky zajímavé, ovšem jejich výkony dosti kolísají. Roli lokálního šéfa klanu a nejbohatšího muže v okolí hraje poměrně spolehlivě David Huddleston, černošského atentátníka O. J. Simpson, později sám souzený za vraždy. Kámen úrazu je hlavně v prďáckých rasistech, kteří jsou pojati až karikaturně. Nejvíc z nich vyniká Cameron Mitchell coby zástupce šerifa, který vážně hrozně přehrává a zvláště jeho bitka s Burtonem je až komická. Ženské obsazení se celé motá kolem Burtona, což působí zmatky - na začátku má tento vztah s Lucianou Paluzzi, která je coby sekretářka na radnici asi nejčistší postavou ve filmu, pak přijíždí Lola Falana jako černošská aktivistka, s kterou má Burton vztah spíše rodičovský, ale během filmu si vezme na hrb i znásilněnou Lindu Evans, kterou krátce před koncem požádá o ruku. Zaujme snad jen čistá angličtina Luciany Paluzzi, že by ji nadabovali?
Vlastně nejzajímavější na celém filmu je pozadí vzniku. Původně scénář napsal Samuel Fuller, který měl i režírovat. Marvin byl obsazen do role fanatického vůdce klanu. Fullerův nekompromisní a tvrdý (jistě však v žádném případě exploatační) scénář se však tvůrci rozhodli překopat, načež Fuller se naštval a odešel. Jeho jméno však pod zcela změněným scénářem v titulcích zůstalo. Marvin vinou smlouvy taky zůstal, ovšem v jiné roli. Vlastně jen díky němu, jeho postavě a podpříběhu mě to bavilo sledovat. Znova už to vidět nechci. 5,5/10
Pokud vím, v USA film dodnes nevyšel na DVD a dá se vidět jako public domain, čili volně stažitelný z internetu. U nás vyšel na DVD, kde byl obraz vzat asi z německé VHS. Myslím, že vzhledem k podmínkám to nedopadlo nejhůř.
a.k.a. Člen klanu
Režie: Terence Young
Hrají: Lee Marvin, Richard Burton, Cameron Mitchell, David Huddleston, Luciana Paluzzi, Lola Falana, O.J. Simpson, Linda Evans
Scénář: původně Samuel Fuller
USA 1974

Žádné komentáře:

Okomentovat