úterý 13. prosince 2016

NAPOLI VIOLENTA (1976)

Olé olé, už je tu zas Maurizio Merli coby drsný komisař, který se s podsvětím nepáře. Tentokrát byl převelen do Neapole, kde však už sloužil, takže ho tu i tak každý zná. Sám šéf mafie ho přijede přivítat na nádraží. A hned má Maurizio spoustu práce - tam se krade, tam přepadnou bohatý pár a ženu znásilní, tam zase přepadají banky, tam vykrádají byty, tam se vymáhá výpalné. Všechno to ovšem tentokrát rámuje podpříběh s mafií, která stojí za spoustou zločinů ve městě a se kterou je třeba skoncovat. Což znamená, že tentokrát něco jako příběh skutečně dostaneme. Je to hodně slabý příběh, ale aspoň trochu tam je. Jenom Merli vlastně není jeho součástí.
Příběh se totiž vlastně točí kolem mazaného obchodníka (John Saxon), který tak dlouho tahá šéfa mafie zvaného Generál (Barry Sullivan) za fusekli, až na něj Generál začne posílat vrahy. Kdyby je poslal na Merliho, Merli by se ubránil. Saxonovi život většinou zachraňují šťastné náhody, nebo bodyguard, bývalý policista a Merliho kamarád Giovanni Cianfriglia, kterého je tedy fajn vidět pro změnu jako klaďáka. Příběh se s Merlim trochu propojí tím, že Generálova hlavní aktivita spočívá ve vydírání malých obchodníků. Merli se seznámí s malým rozpustilým chlapcem (=divák ho chce zabít), jehož otec má autodílnu a odmítá mafii platit, za což samozřejmě přijde trest. Krutý trest. Protože tenhle film natočil Umberto Lenzi a ten jiné tresty než kruté nezná.
Mám nepříjemné podezření, že Umberto Lenzi je sadista. Ve všech filmech, které jsem od něj viděl, lepších či horších, má násilí opravdu brutální (snad s výjimkou jeho prvního westernu Tutto per tutto, který už si nepamatuju), a evidentně si v těch kruťárnách libuje. Tady se pár extrémností dočkáme rovněž, od nabodnutí člověka hlavou na plot, přes umlácení jiného bowlingovou koulí až po umlácení ženy tím, že padouch ji drží za hlavu obličejem proti protijedoucí lanovce. Taky tu máme znásilňujícího Luciana Rossiho, jako minule, spoustu zastřelených a jinak zabitých lidí. Sám Maurizio se ale tentokrát drží na uzdě, vlastně nezabije každého, koho potká, a tak nějak mu vůbec jde držet palce. Bez zajímavosti není pasáž s lupičem, který se musí každý den hlásit v jednu hodinu na komisařství - takže ve tři čtvrtě vyloupí banku a maže na policii. Tato scéna, kdy lupič na motorce se snaží v rekordním čase dojet na druhý konec Neapole, je natočena dost sugestivně a snad dokonce přímo z motorky. Tak a protože jsem tuhle recenzi dopsal dva týdny po zhlédnutí filmu, nemám už páru, co jsem chtěl psát dál :) 7/10
a.k.a. Violent Naples
Režie: Umberto Lenzi
Hrají: Maurizio Merli, Barry Sullivan, John Saxon, Luciano Rossi, Silvano Tranquili, Giovanni Cianfriglia
Hudba: Franco Micalizzi
Itálie 1976

Žádné komentáře:

Okomentovat