pátek 2. prosince 2016

EVERY WHICH WAY BUT LOOSE (1978)

Nedávno jsem si skládal takový pofidérní žebříček nejlepších filmů s Clintem. Kdybych to vzal od konce, asi by poslední místo zaujala Sázka na smrt - tedy až dokud jsem neviděl tohle. To, že se Clint snaží o komedii, a shazuje sám sebe, by bylo ok, kdyby ten film nebyl vyloženě dementní.
Příběh tu skoro není. Řidič Philo, hraný Clintem, chová opici Clyda, žije s kamarádem Orvillem (Geoffrey Lewis) a starou bláznivou ženou, které oba říkají mami (ale čí je to matka? Bratři evidentně nejsou), a občas si přivydělá ilegálními bitkami. Jednoho dne v baru sbalí country zpěvačku Lynn (Sondra Locke), a zamiluje se do ní. Lynn však jednoho dne zmizí, a zamilovaný Philo se vydává, společně s Orvillem a Clydem, Lynn najít. Po cestě ještě Orville sbalí podivnou prodavačku ze zeleniny (Beverly D'Angelo). Philo je však pronásledován bandou motorkářů, kteří se mu chtějí pomstít za to, že je zahanbil, a dva policisté, kteří chtějí v podstatě totéž.
Jestli na tom filmu je něco pozitivního, tak Clint a Geoffrey Lewis. Všechno ostatní je katastrofa. Vlastně nejlépe z toho vycházejí scény s opicí. Ty aspoň nebylo tak bolestivé sledovat. Ale pak to jde níž a níž. Nehrající a zpívající Sondra, spousta country hudby. Otravná babka, která pořád žvaní, a celý film se snaží získat řidičák. Dvojice blbých policistů, teda díky Gregorymu Walcottovi v roli jednoho z nich se to přežít dá. No a nejhorší ze všeho jsou motorkáři, což je banda padesátníků! Jediný, kdo opravdu působí jako motorkář, je Dan Vadis, ale pak je v bandě Bill McKinney a spousta dalších páprdů, a jejich šéf je pupkatý a bezzubý! Celou dobu se chovají jako idioti a stejně idiotsky je s nimi naloženo. Že jsem se za celou dobu filmu ani jednou nezasmál, vám asi říkat nemusím. Ale největší bolest mi nakonec způsobil Clint ve scéně, kdy řve jako Tarzan. Proč???
Proooč???
Tak jsem si říkal, že ono by to snad i fungovalo, ale ne jako americký film. Působilo to na mě, jako by někdo viděl filmy se Spencerem a Hillem či Šimona a Matouše a snažil se to udělat v Americe. Jenže to nejde. Italové to všechno tak přeháněli, a humor byl tak dětinský, že to bylo vtipné samo o sobě. Tady se o to motorkáři snaží, ale výsledek je křeč. Italové měli výborně zvládnutou akci. Jenže James Fargo byl jenom Clintův kámoš, který stejně režíroval, jak Clint pískal, a co rozhodně neuměl, byla akce, která je nepřehledná. A pěstní bitky za prachy jsou taky špatné. Celou dobu se mluví o legendárním bijci Tankovi Murdockovi, ale když se na konci objeví, zjistíme, že ho hraje šedesátiletý tlustý Walter Barnes, který při souboji jenom tak máchá rukama, ale ani nezaútočí. A vůbec ten podpříběh nějak nedával smysl a přišel mi navíc. Ale on je navíc tak nějak celej film, když to tak vezmu. 4,5/10
a.k.a. Nikdy neprohrát
Režie: James Fargo
Hrají: Clint Eastwood, Sondra Locke, Geoffrey Lewis, Beverly D'Angelo, Dan Vadis, Bill McKinney, Gregory Walcott, Walter Barnes
USA 1978

Žádné komentáře:

Okomentovat