pátek 25. listopadu 2016

POCHI DOLLARI PER DJANGO (1966)

Tenhle film drží několik prvenství - je to první falešný Django, kde ovšem toto jméno ani jednou nezazní, hrdina se jmenuje Reagan; je to první falešný Django, kde hrdinu hraje Anthony Steffen; a konečně je to první film, který režíroval Enzo G. Castellari, byť jen jako asistent režiséra Leona Klimowského, který ovšem nebyl sám režírovat schopen, v téhle době to byla už alkoholická troska, takže většinu jeho westernů za něj odrežírovali asistenti. Což znamená, že film není ani tak moc Castellari, ani tak moc Django, ani tak moc spaghetti.
Začátek je sice jako z toho nejklasičtějšího, co z žánru známe. Mexičani hrají páku mezi noži, přijíždí záhadný cizinec Anthony Steffen, který v podstatě  ihned postřílí všechny padouchy pomocí svého triku "padni na zem a všechny postřílej", pak pomocí triku "svíčka maskovaná jako dynamit" šéfa bandy z lokálu a rovněž ho zastřelí. Pak inkasuje odměny a vydává se po stopě dalších tří lupičů, kteří se skrývají v Montaně. Tam však je lovení zločinců ilegální. Steffen si proto vezme identitu mrtvého šerifa ve městě, kde zuří válka mezi farmáři a dobytkáři. Mezi farmáři se ale skrývá podezřelý bratr-dvojče jednoho z lupičů, a ten má navíc půvabnou neteř. Anthony se tak musí mít hodně na pozoru.
Od chvíle, kdy Anthony vjede do Montany, tak dostáváme western skoro až amerického střihu, ovšem zcela italského rázu. O dobytkářských válkách, aniž by byla vidět jediná kráva. O vztazích mezi lidmi, kteří se spolu občas až komicky často perou. S komickým staříkem, který není ani trochu vtipný. A i trochy té brutality v podobě ustřelených uší či mučení rozžhaveným železem se dočkáme. Ale třeba to není vůbec o pomstě a ke slovu se dostanou spíše právo a pořádek. A vůči ženám film není krutý skoro vůbec a to nejhorší, čeho se zdejší hrdince dostane, je přivázání ke sloupu či pronásledování dvěma bandity, kteří snad ani nejsou podezřelí, že by se na ní chtěli ukojit.
Anthony tu sice jako vždy nepodává žádný valný herecký výkon, spíše je modelem než hercem, ale dávno už jsem si na něj zvykl, muže, u něhož není jasné, zda je to mírumilovný farmář či jeho dvojče bandita, hraje Frank Wolff, který v této roli nijak neoslní. Většina dalšího obsazení je poměrně neznámá, nejvíc ze všech ale zaujmou dva vedlejší bandité, nájemní střelci, jeden bez zubů, druhý jižní voják. Ostatně vojáka hraje Enio Girolami, takže možná mu bratr Enzo nechal nakonec víc prostoru, než bylo předepsáno - dobře tím ale udělal. Škoda  je německé verze, která je jednak ořezaná z 2,35:1 do 1,85:1, jednak jsou u ní titulky přes úvodní scénu, a původní titulková scéna je nelogicky vestřižena až na samý konec před poslední závěrečný záběr, což způsobí silné zmatení. Na konci tak uslyšíme titulní písničku, vidíme Anthonyho přijíždět, a pak zase stojí tam, kde předtím... Celkově to nebylo špatné, ale už druhý den si toho moc nepamatuju. 6,5/10
a.k.a. Some Dollars For Django
Režie: León Klimowsky, Enzo G. Castellari
Hrají: Anthony Steffen, Frank Wolff, Gloria Ocuna, Ennio Girolami
Hudba: Carlo Savina
Itálie 1966

Žádné komentáře:

Okomentovat