úterý 20. září 2016

LA POLIZIA INCRIMINA LA LEGGE ASSOLVE (1973)

Marný boj osamělého rozzlobeného policisty proti všeprostupující a všemocné mafii, která se neštítí naprosto ničeho. Tentokrát je tím policistou Franco Nero a za kamerou Enzo G. Castellari, takže jsem se těšil na film plný akce. To vyšlo tak napůl.
Na jednu stranu film začíná skvělou honičkou, na tu druhou jde ale o další, byť vlastně první, poliziesco o marnosti shánění důkazů na všemocnou mafii. Castellariho politika ve filmech ale byla vždycky naivní. Od ďábelsky mazaných právníků, kteří s pomocí mafie chtějí ovládnout svět, se zde dostáváme k mafiánům, kteří celý film nedělají nic, než že likvidují včas každého, na koho policista Nero zrovna narazí, že by mu mohl něco říct. Sice tu naštěstí není scéna "těsně než svědek promluví, maskovaný vrah ho zastřelí, ale policistu nechá být", zato informovanost mafie je až zázračná. Jako by snad Nerovi dokonce četli myšlenky. Sotva Nero na něco pomyslí a řekne to svému šéfovi, který není informátorem mafie, hned osoba, na kterou myslel, jde pod kytičky.
Akce se tak většinou skládá z likvidace nepohodlných osob různými metodami, od prostého zastřelení přes umlácení, přejetí autem i motorkou až po ubodání háky. Nero většinu filmu chodí, mluví, asi dvakrát se s někým krátce popere. Až na konci dojde k přestřelce, která ovšem coby vyvrcholení filmu zklame. Je krátká, nepřehledná a stejně by film vlastně ještě pokračovat mohl.
Co mi film dále kazilo, byl podivný střih některých scén, nejsem si jistý, jestli to nebyla jen vada kopie, kterou jsem viděl. Gauneři přijdou někoho zabít, střih, scéna jinde, prudký střih a jsme v půlce likvidování oběti. Bylo to naštěstí asi jenom dvakrát, ale i tak mně to vadilo. Střih je ovšem matoucí i v jiných částech, a zvláště na konci člověk neví, na čem je. No a pak je tu pár kýčovitých pasáží s Nerovou protivnou dcerou a jeho přítelkyní, kterou hraje Delia Boccardo, velice podobná role té, kterou ztvárnila v Di Leově Il poliziotto e marcio. Mimochodem není divný, když žena svého přítele oslovuje příjmením?
Je to italsko-španělská koprodukce, takže tu můžeme vidět spoustu starých známých ze špaget z obou stran Středozemního moře. Nikdo tu ale hereckým výkonem nijak neoslní. Franco Nero občas dost přehrává, Fernando Rey si odvádí svůj standart, James Whitmore sem tam pro jistotu nehraje vůbec. Ve vedlejších rolích se pak objevují staří známí jako Daniel Martín, Victor Israel, Bruno Corazzari, Massimo Vanni či Nello Pazzafini. Ale snad jenom Martín a Corazzari mají větší roli.
Jestli ten film něco drží, tak kromě většinou stabilního Nera a dobře natočené akce výborná hudba bratrů De Angelisů. Pokud bych film srovnal s ostatními Castellariho poliziottesky, asi to bylo o trochu lepší než Cesta rajské smrti, ale pořád o dost slabší než Il cittadino si ribella. 6,5/10 
a.k.a. High Crime
Režie: Enzo G. Castellari
Hrají: Franco Nero, James Whitmore, Fernando Rey, Delia Boccardo, Daniel Martín, Bruno Corazzari, Massimo Vanni
Hudba: Guido a Maurizio De Angelis
Itálie/Španělsko 1973

2 komentáře:

  1. skoda, ze k tomu nejsou sehnatelne eng titule, film mam v eng i it ale bez tech tituli to proste neni ono :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, film nevyšel ani na DVD v anglicky mluvících zemích a nejsem si jistý, jestli vůbec někde. Můžeme být rádi za aspoň ten anglický dabing. Podle grindhousedatabase.com by měl film možná letos vyjít v USA na DVD nebo dokonce Blu ray, ale nic určitého tam není a rok už máme skoro pryč... Tam by titulky určitě byly.

      Vymazat