pátek 30. září 2016

DELIVERANCE (1972)

Partička kamarádů se vypraví do takřka necivilizované krajiny jedné divoké řeky, kde má zanedlouho vzniknout přehrada a údolí má být zatopeno, aby poslední divokou řeku ve Státech sjeli na kanoích. Místní obyvatelé nejsou nejpřátelštější ani nejsympatičtější, čtveřici měšťáků to však neodradí a na řeku se vydají. Někteří venkované jsou však ještě nepřátelštější než jiní, takže poklidná cesta, dosud narušovaná jen peřejemi, se mění v takřka hororový boj o přežití.
Tenhle film mi dlouho unikal, možná i díky mojí averzi vůči Burtu Reynoldsovi, který se mi v tom málu filmů, co jsem s ním zatím viděl, zdál být silně nesympatický a ani nijak zvlášť talentovaný. Nicméně tady mě přesvědčil, že hrát umí. Ne, že by tu nepůsobil samolibě, ale zase, jeho postava taková byla. Tvrďák, který si ví se vším rady a snaží se být drsným zálesákem. O to zajímavější je pak proměna jeho postavy ve druhé polovině. Nicméně mění se snad všichni. Vlivem děsivé situace, do které se dostanou, musejí všichni čtyři udělat rozhodnutí, které je pak pronásleduje, a někteří jeho tíhu ani neunesou.Ti zdánlivě nejsilnější se projevují jako nejslabší, ti zdánlivě slabší nakonec musejí ukázat, co v nich je.
Ze začátku to tak vypadá jako poklidná mírně dobrodružná, mírně ekologická jízda na řece, narušená snad jen nepříjemnými zaostalými vidláky, byť ani oni, zvláště po (perfektní) scéně s banjem a kytarou, nepůsobí nijak nebezpečně. A pak se tón drasticky změní. Nicméně pověst velmi násilného filmu mě připravila na trochu jiný film (a horší), než jaký jsem nakonec dostal. Největší konflikt není, narozdíl od řady vykradačských filmů s vodáky, nebo s negramotnými venkovany (viz Ničitel, který si vypůjčil i kluka s banjem), mezi civilizovanými hrdiny a omezenými domorodci, ale v postavách samých, v rozhodnutí, které jim působí noční můry a pravděpodobně je bude pronásledovat až do konce života.
Film byl evidentně pořízen s dost nízkým rozpočtem, ale vůbec to nevadí, vzhledem k tomu, že v centru jsou většinu filmu jen čtyři hlavní postavy a film se odehrává v přírodě. Kromě zajímavého příběhu sází i na dobře vybrané výborné herce, kteří se překonávají, ať je to už zmíněný Reynolds, obyčejný chlapík z města Jon Voight, který se vlivem událostí musí změnit v nelítostného zabijáka v boji o vlastní přežití, citlivý Ronny Cox, nebo cynický Ned Beatty, kteří to odnesou nejvíc. Ve vedlejších rolích se objevují často domorodci či neherci (šerifa si zahrál přímo autor předlohy), v asi té nejhnusnější roli se však objevuje Bill McKinney, kterého v době natočení nikdo neznal a působil autenticky, já, když jsem ho viděl už v tolika pozdějších filmech, bych asi dal přednost naprosto neznámému obličeji, což ovšem neznamená, že bych měl výhrady proti jeho výkonu.
Jestli bych nějakou minimální výhradu měl, tak k technické stránce. Ne, že y ten film nebyl skvěle zrežírovaný, neměl výbornou kameru etc., ale dvě věci mi tam vadily. V jedné noční scéně je zřetelné, že byla točena ve dne, a ztmavení oblohy se příliš nepovedlo. A pak je tam scéna okolo 70. minuty, kterou jsem si musel pustit třikrát, abych pochopil, co se vlastně stalo. Ale to jsou snad jediné chybky, které jsem na tom našel. 9/10
Zajímavosti:
Režisér původně chtěl obsadit Lee Marvina (s nímž už předtím pracoval na dvou filmech včetně Point Blank) a Marlona Branda. Když si Marvin přečetl scénář, usoudil, že on a Brando jsou příliš staří, a tak byli obsazeni Voight a Reynolds.
FIlm měl tak nízký rozpočet, že herci prováděli všechny kaskadérské kousky sami, aniž by byli pojištěni. Ve scéně havárie pustili tvůrci přes vodopád figurínu, ale nebylo to příliš věrohodné. Tak skočil Reynolds sám a zlomil si kostrč. Když se Boormana zeptal, jak to vypadalo, dostal odpověď "jako figurína padající přes vodopád".
Billa McKinneyho si s jeho rolí fanoušci spojovali natolik, že si později pro osobní webovou stránku zvolil adresu www.squeallikeapig.com. Stránka už bohužel neexistuje, nevím, jestli od McKinneyho smrti v roce 2011.
a.k.a. Vysvobození
Režie: John Boorman
Hrají: Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty, Ronny Cox, Bill McKinney, Herbert "Cowboy" Coward, James Dickey, Billy Redden
Podle knihy Jamese Dickeyho
USA 1972

Žádné komentáře:

Okomentovat