pátek 5. srpna 2016

JANE GOT A GUN (2016)

Western, jehož produkcí Natalie Portman strávila několik let a vyměnilo se několik režisérů i herců, aby nakonec film ani nešel do kin, ale rovnou na Blu ray. Vzápětí se na film snesla vlna kritiky. Já se to přesto přece jenom rozhodl zkouknout, protože obrázky z filmu vypadaly dost dobře. Žádné zelené pastviny a nudné jedlové lesy, jako ve většině současných westernů, ale prašná poušť, zažloutlá prérie, skály, k tomu atmosferický žlutý filtr... Možná je to hodně slabej důvod, proč film vidět, ale nakonec mě přesvědčilo asi hlavně tohle.
Napřed bych měl asi zmínit pozitiva, a mezi ta bych tu, v mnoha nových westernech chybějící, westernovou atmosféru určitě započítal. S herci nemám problém, kamera se povedla. A první půlhodinku to vypadalo vážně docela fajn. Tak a teď už bohužel negativa...
Začnu shrnutím příběhu. Jane se jednoho dne vrátí domů manžel s několika kulkami v zádech a s hrozbou, že po něm jde nebezpečná banda. Jane se sebere a vyhledá Vladimíra Kratinu... pardon, Joela Edgertona v roli jejího bývalého snoubence, se žádostí o pomoc. Ten napřed odmítá, pak se ale přidá. Společně se vydají zpět na Janin ranč, a tam se připravují na akci... a vzpomínají na minulost... vysvětlují si, jak to vlastně všechno bylo... do toho manžel chcípá... A to všechno víc než hodinu. Pak přijde jedna krátká přestřelka ve tmě, v níž většina padajících těl ani není vidět, a pak konec, který jako by vypadl z Limonádového Joe, už jenom založit továrnu na Whiskolu. Pokud se na to podíváte, budete vědět, co tím myslím.
Pane Drtikóóól, sype se vám obilí!
Tomu filmu zoufale chybí silnější scénář. Pasáže, kdy spolu mluví ti tři na farmě, minimálně prostřihává pasážemi pátrající bandy v čele s Ewanem McGregorem, která se ale jen mihne, asi scenáristu nenapadlo nic zajímavého, co by mohli udělat. Místo toho se topí ve flashbacích, které jsou vlastně docela zbytečné, neříkají nic, co bychom si nemohli domyslet a postavy shrnout ve dvou větách. A let balónem tam byl jako proč? Taky na začátku čte Natalie své dceři pohádku s poselstvím. Tak jsem čekal, že tam nějak bude důležité. Nenene. Nic víc se nedozvíme. No a pak je tam ještě naprosto otřesná hudba s nějakým perským kvílením či co. Natálka jede na koni a do toho klepe bubínek a haleká nějaká orientálka. I ten Jerry Fielding, jak ho nemám rád, by byl složil mnohem víc sedící hudbu. I Maurice Jarre by se byl trefil víc, ačkoli jeho hudba k westernům vždycky byla trošku mimo žánr.
Jak se Obi Wan přidal na temnou stranu síly
Přitom vizuál je fajn, herci nejsou špatní, Portmanová není špatná, Edgerton sice vzhledem i výrazem připomíná toho Kratinu, ale Kratina je dobrej, takže proč ne ;) McGregor je v těch svých pár minutách docela fajn padouch a jeho brácha připomíná Dana Van Husena. Negativ je dost, konec to dorazil, ale nakonec mi to tak na těch 6/10 vyjde. Škoda, docela jsem tomu fandil. Zase tak otřesný, jak tvrdí většina komentářů na ČSFD, to podle mě nebylo.
Kdo to jede, že by John Wayne?
Režie: Gavin O'Connor
Hrají: Natalie Portman, Joel Edgerton, Ewan McGregor
Hudba: Marcello De Francisci, Lisa Gerar (ale zní to jako sbor amišů z Tel Avivu) 
USA 2016

2 komentáře:

  1. Tak neříkej mi, že to není on. http://www.krajskelisty.cz/images/theme/20150825211758_Kratina_Vladimir-CT.jpg

    OdpovědětVymazat