středa 27. května 2015

SETTE MAGNIFICHE PISTOLE (1966)

Věční hned mrtví kaskadéři dostávají hlavní role! Tedy, titulky na prvním místě uvádějí samozřejmě představitele hrdiny, k němuž se dostanu, německá verze zase především láká na Fernanda Sancha, který se dostal i do názvu. Nicméně mnohem víc času na scéně stráví parta, ve které významné role dostali i Tito Garcia a Spartaco Conversi, obvyklí vedlejší padouši v jiných westernech.
Inspirace Sedmi statečnými je už z názvu zjevná, městečko a přilehlý důl je ohrožováno bandou Mexičanů (hádejme, kdo je vede), mladý majitel dolu, studovaný právník, doufá v pomoc zákona. Jeho předák Corky (v titulcích z nějakého důvodu jako Gorky, což mi připomnělo sovětského klasika) však dá dohromady svou bývalou četu, sestávající z přeborníka v pěstních zápasech (Conversi), milovníka piva, který dokáže vypít několik tupláků na ex (Garcia), indiánský stopař, karbaník a mlčenlivý střelec, který má na Sancha obzvlášť pifku (Daniel Martín). Chtějí, aby se k nim mladý majitel Sean Flynn připojil, ten je ale slušně vychovaný, nosí oblek, mluví slušně a chová pejska. Když je tento ale Sanchem zabit (doufám, že to byla dobře udělaná figurína nebo dobře vycvičenej pes), i Flynn usoudí, že je třeba se bránit - a parta si ho vezme do pucu, aby z něj udělali chlapa.
Poslední věta asi připomněla jiný pozdější western - Podivné dědictví. Námět nebude ani tady originální, nicméně při sledování poněkud přehnaného humoru a křečovitého přehrávání Flynna jsem si říkal, o kolik je Dědictví lepší. Pravda ale je, že jeden konkrétní nápad se v Dědictví objevuje skoro na chlup stejně.
Sledoval jsem německou verzi, která je na několika místech dost nepěkně vystříhaná. Dokonce to zajde tak daleko, že sledujeme v jedné scéně jednu postavu, střih a je úplně někde jinde (ale v rámci téže scény!). Ale sám scénář taky není dokonalý. Martínův mstitel se chová dost nelogicky a působí navíc. Od party se záhy odtrhne, pak se sem tam objeví, ale jako by do toho filmu ani nepatřil. Ani jinak to není nijak dokonalé. Třeba hudba je příliš přepjatě dramatická. Vtipy nejsou většinou moc vtipné. Ale skoro jsem se nenudil, a kromě Sancha a sympatické pětky vedle Flynna tu ještě máme Idu Galli, které to tu dost sluší. Takže nakonec 6/10.
a.k.a. Seven Guns for Timothy
Režie: Romolo Guerrieri
Hrají: Sean Flynn, Fernando Sancho, Ida Galli, Tito Garcia, Spartaco Conversi, Daniel Martín
Itálie/Španělsko 1966

Žádné komentáře:

Okomentovat