pátek 9. ledna 2015

HVĚZDY (italského) DIVOKÉHO ZÁPADU

Po dvou letech pokračování našeho opravdu nepravidelného seriálu. Dnes si povíme o tom, jak již slavní umělci dobývají svahy španělských kopců a italských pískoven, předstírajíce, že jsou v (v mnohých případech rodné) Americe.

MARTIN BALSAM (1919 - 1996)
Držitel Oscara a herec převážně vedlejších úloh v klasikách, jako Dvanáct rozhněvaných mužů, Psycho, Malý velký muž, Vražda v Orient Expresu nebo Hombre se v 70. letech pomalu přesunul spíše do Itálie, kde hrál především v kriminálních a mafiánských dramatech. Spaghetti western natočil jediný, ale jeho role v něm je tak bizarní, že jsem ji připomenout musel. Balsam ve filmu Vůně cibule (Cipolla Colt, 1975) hraje nafoukaného miliardáře, který disponuje mnoha ropnými vrty, mechanickou rukou, mechanikem s podobou Adolfa Hitlera a protivníkem pojídajícím výhradně cibuli v podání Franca Nera. Ať si o tomto filmu (a Balsamově účasti v něm) myslíme cokoli, zmínit jsem ho tu, už jen pro jeho tuzemskou proslulost, musel.

ERNEST BORGNINE (1918 - 2012)
Další z hollywoodských oškliváků, ve filmu začal, stejně jako mnozí další z jeho generace, v roce 1951, většinou rolemi vedlejších padouchů. V roce 1956 ale získal Oscara za hlavní roli v romantické komedii Marty. Poté začal dostávat větší role ve větších filmech, pamatovat si ho můžeme třeba z Divoké bandy (1969) nebo Tuctu špinavců (1967). Objevil se i v jednom italském westernu, Bullet for Sandoval (1969), kde si zahrál padoucha proti Georgi Hiltonovi.

CHARLES BRONSON (1921 - 2003)
Charlieho netřeba představovat, ale čistokrevný spaghetti má na kontě asi také jen jeden. A to hned jeden z nejlepších - Tenkrát na Západě. V Evropě ale westernů natočil víc - v roce 1971 v rozsáhlé, IMHO ale primárně francouzské koprodukci Rudé slunce (1971) společně s Toshirem Mifunem, Ursulou Andressovou a Alainem Delonem, o rok později britský western Chatova země (1972), tentokrát s Jackem Palancem, o kterém ještě bude řeč, a v roce 1973 film Johna Sturgese Valdezovi koně, opět francouzsko-italská koprodukce. Tím skončilo jeho "evropské turné" (1967 - 73, 13 filmů ve Francii, Británii i Itálii). Poslední western sám o sobě natočil o čtyři roky později, už v Americe.

JAMES COBURN (1928 - 2002)
I o Jamesovi tu mám článek, takže se omezím jen na výčet jeho spaghettografie - v roce 1964 byl zvažován (stejně jako Bronson či Fonda) do role, která proslavila Clinta Eastwooda. A stejně jako dva zmínění i Coburn nakonec se Sergiem Leonem pracoval, opět jakožto Clintův náhradník, v Kapsách plných dynamitu (1971). Zatímco tento film se mu patrně líbil, z následujícího Proč žít a proč umírat (1972) byl poněkud znechucen (neshody s tvůrci? Nelibost z jednostrunné role oproti Budu Spencerovi? Těžko říct...), takže žádný další špageťák už nenatočil.

JOSEPH COTTEN (1905 - 1994)
Herec spíše jiného zaměření, spolupracoval s Orsonem Wellesem, Alfredem Hitchcockem a dalšími klasiky, ale stejně jako mnozí kolegové ani on neodmítl nabídky italských producentů a začal hrát role v nejrůznějších filmech. Westerny natočil dva, oba s producentem Albertem Bandem. The Tramplers (1965) se synem Roberta Jamesem Mitchumem a mladým Francem Nerem jsem neviděl, ale Hellbenders (1967) Sergia Corbucciho byli docela dobří a Cotten je v nich rovněž fajn.


JACK ELAM (1918 - 2003)
Sám svou kariéru popsal v pěti bodech: 1) Kdo je Jack Elam? 2) Sežeňte mi Jacka Elama. 3) Chci někoho, jako je Jack Elam. 4) Chci mladšího Jacka Elama. 5) Kdo je Jack Elam?  Naštěstí na otázky 1 a 5 znám odpověď - americký herec, nepřehlédnutelný i v malých rolích díky handicapu z dětství - měl vypíchnuté oko. Jeho role na začátku Tenkrát na Západě patrně zastiňuje zbytek jeho kariéry, ale nejsou to jeho jediné špagety, v témže roce si zahrál i ve westernu Sonora s Georgem Martinem a Gilbertem Rolandem. V roce 1971 na konci filmu Podporujte svého pistolníka prohlásil "A já se stanu velkou hvězdou italskejch westernů" - dál už v žádném nehrál, přesto si ho všichni vybaví z toho jednoho italského oproti té spoustě amerických...

HENRY FONDA (1905 - 1982)
Henry Fonda je ikona, jakou jistě netřeba představovat. Představitel slušných a čestných lidí tak patrně v roce 1969 spoustu lidí šokoval, když se v kinech objevil coby nemilosrdný padouch a vrah dětí. Ano, opět je řeč o Tenkrát na Západě. Nicméně nebyl to Fondův jediný spaghetti western, v roce 1973 spolupracoval opět se Sergiem Leonem, tentokrát jako postava mnohem podobnější svým obvyklým, v komedii Mé jméno je Nikdo. Na konci je mýtický pistolník zabit, skutečný odchází do Evropy... a už nikdy žádný další western nenatočí.

JAMES GARNER (1928 - 2014)
Americký herec, u nás nejznámější asi z Donnerova Mavericka (1994), ale on sám byl v 50. letech tím původním Maverickem. Taky ho samozřejmě známe jako šerifa v Podporujte svého šerifa!, ale špagety má kupodivu taky. V roce 1970 si zahrál v Američany koprodukovaném filmu Sledge, samozřejmě titulní postavu drsného lupiče, který až příliš pozdě pozná, co je pro něj opravdu důležité. V žádném dalším italském filmu tuším nehrál.

JOHNNY HALLYDAY (1943 - 2017)
Francouzský zpěvák, také hrál v několika filmech. Spaghetti western má rovněž jen jeden, a to Specialistu (1969), režírovaného Sergiem Corbuccim, kde vytvořil hlavního pistolníka. Nebylo to nejhorší.

VAN HEFLIN (1910 - 1971)
Americký herec, známý asi především ze Shanea, patrně představoval většinou typ dobráckého tatíka. V roce 1968 si zahrál i on v italském westernu Ognuno per se, kde hrál vlastně také dobráckého, ale když na to přijde, tak drsného, zlatokopa Sama Coopera. Tři roky nato zemřel.

JOHN IRELAND (1914 - 1992)
Podobný typ jako Lee Van Cleef - v Americe hrál většinou vedlejší role (Waynova Červená řeka, 1948), aby po přesunu do Itálie začal dostávat hlavní, nebo aspoň camea (Corri, uomo, corri, 1968). Všechny jeho spaghetti počítat nebudu, ale natočil jich dost, většinou dnes už zapadlých.
Filmy: Kulomet zabiják (aka Machine Gun Killers s Robertem Woodsem), Dead for a Dollar, Run, man, run, Go for Broke a další

JOHN PHILLIP LAW (1937 - 2008)
Americký herec a model, známý asi hlavně z Bavova komiksového filmu Diabolik (1968). Rok předtím ale natočil společně s Lee Van Cleefem jeden z jeho nejlepších westernů, Muž proti muži. A v roce 1980 se oba ještě sešli ve westernově laděné reklamě.

JACK PALANCE (1919 - 2006)
Narozdíl od třeba Lee Van Cleefa nebo již zmiňovaného Bronsona se Palance dostal k větším, dokonce i hlavním rolím už v 50. letech.V 60. letech začal hrát i v Evropě, v Itálii natočil spoustu filmů, ať už westernů, kriminálních nebo dokonce erotických (Black Cobra ze série s Laurou Gemser). V 80. letech se vrátil do USA a v závěru kariéry se dočkal i Oskara za vedlejší roli.
Zajímavé filmy: Žoldnéř, Companeros, To zvládnem, amigo!

FERNANDO REY (1917 - 1994)
Legendární španělský herec, proslulý zejména rolemi v uměleckých snímcích Luise Bunuela. Nicméně ani neumělecké filmy mu nebyly cizí, takže si zahrál jak v amerických koprodukcích (Návrat sedmi statečných, Francouzská spojka), tak v italských westernech. Zmínil bych film Companeros (1970), kde si zahrál levicového učence, dále se objevil třeba ve filmu The Price of Power (1969), kde si zahrál obvyklého bohatého padoucha. Hrál i kněze v Navajo Joe.
Zajímavé filmy: Companeros, The Price of Power

BURT REYNOLDS (1936-2018)
Slavný americký herec je stejná generace s Clintem Eastwoodem, s kterým se dobře zná, a který ho v začátcích doporučil pro Dinem De Laurentiisem produkovaný western Navajo Joe. Reynolds chtěl pracovat jen a jen se Sergiem Leonem, celé natáčení si myslel, že onen tlustý obrýlený muž, kterého všichni volají Sergio, je právě Leone, než zjistil, že ve skutečnosti šlo o Sergia Corbucciho. Možná i kvůli této příhodě Reynolds, později hvězda akčních filmů jako Vysvobození nebo Polda a bandita, prohlašuje, že Navajo Joe je to nejhorší, v čem kdy hrál.

JASON ROBARDS (1928 - 2000)
Především divadelní herec se proslavil v 60. letech rolí ve filmu Masakr na svatého Valentýna. Poté začala jeho úspěšná kariéra, kdy hrál v adaptacích Shakespeara, válečných filmech (Tora! Tora! Tora!) či spolupracoval s Peckinpahem. A v roce 1968 si zahrál Cheyenna v Tenkrát na Západě, čímž se navždy zapsal do našich vzpomínek a srdcí.

GILBERT ROLAND (1905 - 1994)
Hvězda Hollywoodu 40. let, mexický milovník a svůdce se v 60. letech také nechal přemluvit k účasti v několika spaghetti westernech. Viděl jsem tři, Roland sice měl charisma, ale přišlo mi, že do žádného z těch filmů se nehodil. Zvláště Johnny Hamlet jeho účastí vyloženě utrpěl.
Filmy: Any gun can play, Johnny Hamlet, Sonora, Between Devil God and Winchester, The Ruthless Four
 
TELLY SAVALAS (1922 - 1994)
Syn řeckých přistěhovalců se v televizi objevoval už od padesátých let, první větší role ve filmu získal na počátku let šedesátých, ale úspěch přišel až poté, co si kvůli roli Piláta Pontského ve filmu Největší příběh všech dob (1965)  oholil hlavu. Poté se nabídky jen hrnuly, zvláště na válečné filmy (Bitva v Ardenách, Tucet špinavců, Kellyho hrdinové), hrál v Bondovi, v 70. letech se zabydlel v TV jako Kojak, točil ale i westerny. V Evropě natočil čtyři, dva v britské produkci (Pancho Villa, A Town Called Hell) a dva italské, Proč žít a proč umírat, kde si zahrál s Jamesem Coburnem a Budem Spencerem, a Corbucciho Sonny and Jed, kde hrál padoucha proti Tomasi Milianovi a Susan Georgeové.

WOODY STRODE (1914 - 1994)
Woody Strode, sportovec, herec, který je nejproslulejší svojí spoluprací s Johnem Fordem (mj. Sergeant Rutledge, kde ztvárnil titulní roli). I pro jeho legendární status si ho vybral spolu s Jackem Elamem Sergio Leone, aby ztvárnili zločince čekající na vlak na začátku Tenkrát na Západě. Narozdíl od Elama, Strode se v italských filmech objevoval více, i v kriminálním žánru. Z dalších westernů bych jmenoval Boot Hill s Terencem Hillem a Budem Spencerem, a pak třeba Keomu s Francem Nerem. Poslední film, americký western Rychlejší než smrt, už nedokončil, a film je mu věnován.
Zajímavé filmy: Tenkrát na Západě, Boot Hill, Keoma

JEAN-LOUIS TRINTIGNANT (1930)
Francouzský herec, stejně jako vrstevníci Belmondo či Delon proslavený hlavně skrze tzv. novou vlnu. Objevoval se ale i v komerčnějších snímcích, např. v jednom dílu Angeliky či v Povídce o policajtovi, kde si zahrál protivníka Alaina Delona. Nicméně jeho obsazení do role tvrdého pistolníka ve Velkém tichu (1968) mohlo v určitých kruzích překvapit. Svou roli, ač němou, a přes to, že jeho protivníkem byl ďábelský Klaus Kinski, zvládl více než se ctí.

ORSON WELLES (1915 - 1985)
Legenda amerického filmu, tvůrce údajně toho nejlepšího z nejlepších, Občana Kanea (1941). Film byl ovšem tak svobodomyslný, že se producenti příště báli nechat Wellesovi volnou ruku, a tak většinu jeho dalších projektů přestříhali, různě ovlivňovali, popřípadě je ani neumožnili vyrobit. Welles tak musel brát role v lecčem, vzal tedy i roli padoucha ve westernu Tepepa (1969). Nicméně tady měl štěstí, film je dobrý a jeho role taky.

Tak, a někdy příště budou buď další žánroví hrdinové, na které se minule nedostalo, možná i herečky, když si na dost těch, které jsem minule neuvedl, vzpomenu, a taky by mohli být skladatelé a režiséři. Ale s tím, jak trvalo dlouho dopsat tenhle článek to nečekejte zase brzo :)

Žádné komentáře:

Okomentovat