sobota 10. května 2014

LA BESTIA UCCIDE A SANGUE FREDDO (1971)

Film s bezpočtem anglických názvů - kromě toho v titulku ještě blázniviny typu Slaughter Hotel nebo Asylum Erotica. Vizuálně to bylo lepší než French Sex Murders, a to o hodně, nicméně zbytek je jedna velká hrůza. V jakémsi renesančním zámku kdesi je umístěna psychiatrická léčebna, kde se léčí samé mladé, krásné a bohaté ženy. Většina jich má sklony k násilí či sebevraždě, ředitel si však přesto zřejmě potrpí na genia loci, takže nechal po chodbách rozvěšené středověké zbraně a mučící nástroje (!).
Pacientky jsou mladé, přitažlivé a rády se svlékají, máme tu lesbickou mulatku, která se sblíží se stejně orientovanou ošetřovatelkou, máme tu nymfomanku, která by se ráda sblížila s kýmkoli, a máme tu bohatou dědičku, která najde zalíbení v jednom z lékařů. Takže je to co? Takže je to nuda, protože se vlastně nic neděje. Celou dobu. Děj nedává smysl, vraždy nedávají smysl (vrátný slyší podezřelý šramot, tak se jde podívat do železné panny?). Na Rosalbu Neri či Margaret Lee se dívá sice dost dobře, jenže Rosalba (opět nepřítel spodního prádla) tu tak nějak nic víc než svlékání na práci nemá. Navíc tam z nějakého důvodu přistříhali hardcore záběry detailů na ženskou masturbaci, což si myslím, že sem nepatří.
V jedné z rolí, doktora, hraje i Klaus Kinski, a to dost blbě. Hraje ho úplně stejně jako westernové padouchy ve stejném roce. Od psychiatra s tímto vzhledem a chováním bych se léčit nenechal. Něco jsem slyšel, že v této době jezdil po Německu s představením, v němž se stylizoval do role spasitele, a i mimo představení zůstával v roli, takže ve všech filmech z této doby vlastně hraje tohoto svého spasitele. Kdo ví.
Identita vraha mi byla jasná asi deset minut před tím, než byla odhalena, ale nedávalo smysl, aby byl vrahem on - všimněte si jedné věci u první vraždy. Na tu mimochodem nikdo nepřijde. Navíc na ostatní se přijde až na všechny najednou, takže předtím asi půl hodiny sledujeme nadrženou ženu, vraha chodícího po chodbách se zbraní a pak vraždu. A zase znova. Sám vrah je v oněch maskovaných scénách dost k smíchu. Od toho, aby působil strašidelně, ho dělí jedna věc - legrační funění při chůzi. A samotný konec je tak debilní, až je dokonalý, a přesto, že měl asi působit děsivě, jsem se málem rozesmál.
Nad ní stál otec se sekerou v ruce... divně se kýval... zdálo se mi dokonce, že se usmívá! Byl jsem ohromen...
Celkově to bylo asi ještě horší než French Sex Murders, ale za dobrou kameru a sympatie k režisérovi, který sám film považoval za sračku, jak říká v dokumentu na youtube, dám nakonec stejný hodnocení, tj 4/10.
Tohle mi trochu připomíná Tajemství hradu v Karpatech
a.k.a. Slaughter Hotel, Asylum Erotica, Cold-Blooded Beast
Režie: Fernando Di Leo
Hrají: Klaus Kinski, Margaret Lee, Rosalba Neri, Monica Strebel, Jane Garret
Hudba: Silvano Spadaccino
Itálie 1971

Žádné komentáře:

Okomentovat