středa 30. dubna 2014

TEN THOUSAND MORE WAYS TO DIE

Náhodou jsem v jednom českém e-shopu našel možnost nákupu zahraničních DVD, včetně celkem dost spaghetti westernových věcí (určitě je tam leccos). Zaujala mě tahle sada 12 filmů, nejen pro poměrně nízkou cenu, ale i proto, že se zde nalézají filmy, které mě i zajímají a jinak se mi je najít nepodařilo (na druhou stranu jsou tu i filmy, které už mám a dokonce dva už jsem viděl). Bylo mi samozřejmě jasné, že jejich kvalita bude úměrná ceně, v tom si myslím, že tenhle set ani není tak hrozný, jak by být mohl.

(Čtěte dál)


DVD vydala americká firma Mill Creek Entertainment, a jak už jsem zmínil, obsahuje 12 filmů. Ty jsou umístěné na třech dvojstranných DVD, na každé straně jsou dva filmy. Dlužno říct, že kvalita nebude nejlepší i proto, že každá strana disku je jen jednovrstvá. Já dvojstranná DVD nemám moc v lásce, nevím, za co je držet, abych je neponičil :) Disky jsou umístěny v krabičce, která vypadá stejně jako krabičky na jediné DVD, ovšem místo tradičního systému, který, když je inteligentně udělaný se zmáčknutelným středem, je celkem v pohodě, jsou disky v papírových taštičkách uchycené v držácích. No, vyndavalo se mi to těžko, zvlášť, když to zkraje není za co chytit.
Obálka není špatná, tvoří ji zpředu stylizovaný (a v rámu tvaru rakve) obrázek patrně z filmu The Deserter, který se v kolekci nachází, a zezadu prostě informace o jednotlivých filmech.
Před menu je opět stylizovaná animace s výstřely, krví a zažlucenými ukázkami z filmů v rámu tvaru otáčející se rakve. Všiml jsem si jedné věci. Není náhoda, že už v úvodní animaci se objeví Gordon Mitchell, hraje totiž hned v několika filmech, které se v sadě objevují. Menu je jednoduché a tvoří ho pouze názvy filmů a tlačítka "přehrát vše" a "kapitoly". Do toho hraje znělka z Django Kill. Všechny filmy jsou pouze anglicky a neobsahují žádné titulky. Co se týče stopáže, těžko říct. Moc vystříhané snad nejsou.

DVD 1 STRANA 1
SEVEN DEVILS ON THE HORSEBACK (I SETTE DEL GRUPPO SELVAGGIO, 1975)
Hrají: Dean Stratford, Mario Brega, Femi Benussi, Gordon Mitchell
Režie: Gianni Crea
obraz - 4:3
O kvalitách filmu pochybuji, ale ještě jsem ho neviděl. O kvalitách obrazu a zvuku bych řekl tolik, že by to samozřejmě mohlo být lepší. Největším prohřeškem (který se často opakuje) je samozřejmě ořez do formátu 4:3. Tím ale došlo i k roztažení obrazu na výšku u úvodních titulků. Tady to tolik nevadí, ale přijdou horší případy. Film je rozmazaný, v nočních scénách tmavý a ořezání mnohdy nepěkné. V detailech vidíme jen to, co vlastně vidět být ani nemá, v celcích chybí velké kusy postav. Ale známe to.

7 HOURS OF GUNFIRE (AVENTURAS DEL OESTE, 1965)
Hrají:  Clyde Rogers, Adrian Hovan, Gloria Milland
Režie: Joaquín Luis Romero Marchent
obraz - 4:3
Starší španělský western patrně zcela v americkém stylu. Pokud se nepletu, zpracovává dokonce osudy Buffalo Billa, Divokého Billa Hickocka a Calamity Jane. Tady k roztažení u titulků nedošlo, buď je film točen přímo v akademickém formátu (což ale nevypadá jako správná možnost), nebo byly titulky soustředěny jen na prostředek. Obraz o něco lepší než u předchozího, ale poněkud tmavý.

DVD 1 STRANA 2
RIDE AND KILL (CAVALCA E UCCIDI, 1964)
Hrají: Alex Nicol, Claudio Undari, Renzo Palmer, Luis Induni
Režie: José Luis Borau, Mario Caiano
obraz - 4:3
Obraz je u tohoto preleonovského westernu opět ořezaný, u titulků roztažený. Jinak asi na stejné úrovni jako předchozí film, možná je naopak trochu světlejší. Tato verze je o něco delší, která se v původním formátu dá sehnat na uloz.to ve španělštině.

THE SHADOW OF ZORRO (LA VENGANZA DEL ZORRO, 1962)
Hrají: Frank Latimore, Maria Luz Galicia, Paul Piaget
Režie: Joaquín Luis Romero Marchent
obraz - 4:3
Opět stejný případ, tj. ořez a roztažení. Tady je obraz zvláště nekvalitní, moc světlý a rozmazaný. Úvodní scéna v roztažení vypadá dost komicky, a z jakéhosi důvodu (možná to má dějové osvětlení) je ve španělštině. Jinak jestli řadit Zorra mezi westerny, těžko říct...

DVD 2 STRANA 1
THE FEDERAL MAN (UNA CUERDA AL AMANECER, 1972)
Hrají: Pierre Brice, Steven Tedd, Fernando Sancho, Mónica Randall
Režie: Manuel Esteba
obraz - 4:3
Jeden z těch filmů, kvůli kterým jsem to koupil. Ne proto, že bych myslel, že to bude kvalitní film. Ale zajímá mě. Pierre Brice ve špagetách, navíc proti Fernandovi Sanchovi, a ještě k tomu Sancho je ten hodný a Brice je padouch! Ke kvalitě disku, obraz samozřejmě ořezaný, tady je vidět i přepis z VHS, když občas obraz ujíždí nahoru nebo dolů a objevují se černé pruhy. Titulky naštěstí roztažené nejsou, jsou jen bílé na černém podkladu. Zhruba v polovině filmu se překvapivě objevují italské titulky rozdělující film na dvě části. Obraz je trochu tmavý a příliš červený.

DEAD MEN DON'T MAKE SHADOWS (INGINOCCHIATI STRANIERO... I CADAVERI NON FANNO OMBRA!, 1970)
Hrají: Hunt Powers, Franco Borelli, Simonetta Vitelli, Gordon Mitchell
Režie: Demofilo Fidani
obraz - 16:9
První film v původním formátu, naštěstí není jediný. Kvalitami filmu, který jsem sice ještě neviděl, ale určitý obrázek už si udělat dovedu (např. Simonetta Vitelli hraje cikánku tak, že má černou paruku a je natřená krémem na boty), se zabývat nebudu. Tohle obrazově dopadlo dobře, jenom je to příliš vybledlé. Vyšel i mnohem kvalitnější release (patrně u Wild East). Možná že tohle je nepovedená kopie právě Wild Eastovské verze.

DVD 2 STRANA 2
FISTFUL OF LEAD (C'E SARTANA... VENDI LA PISTOLA E COMPRATI LA BARA!, 1970)
Hrají: George Hilton, Charles Southwood, Piero Lulli, Erika Blanc
Režie: Giuliano Carnimeo
obraz - 4:3
První místo za nejhorší verzi získává tento film, který už jsem viděl v naštěstí mnohem kvalitnější verzi a v původním formátu. Ořez. Rozmazanost. Vybledlost. Šum. Roztažené titulky s nudličkovitým Hiltonem. Chybějící postavy v záběru (screeny mluví za vše, hlavně ten s ulicí, porovnejte s tímto).
 
 

WHITE COMANCHE (COMANCHE BLANCO, 1968)
Hrají: William Shatner, Joseph Cotten, Rosanna Yanni
Režie: José Briz Méndez
obraz - 4:3
Kdo ví, jestli se tenhle film v tomhle formátu už nenatočil, občas to ale vypadá, že spíše ne. Každopádně sám o sobě vypadá šíleně, přepis ale nevypadá tak špatně. Možná jeden z nejlepších na tomhle setu.

DVD 3 STRANA 1
THE DESERTER (1971)
Hrají: Bekim Fehmiu, Richard Crenna, Chuck Connors, Woody Strode
Režie: Burt Kennedy
obraz - 4:3
Ne nejkvalitnější kopie, opět ořez do 4:3, rozmazané, vyblité barvy, aspoň že titulky nejsou roztažené na výšku a v obraze u nich zůstávají černé pruhy.

DJANGO KILL (SE SEI VIVO... SPARA, 1967)
Hrají: Tomas Milian, Roberto Camardiel, Piero Lulli, Marilu Tolo (pozn. obal uvádí obsazení jiného filmu, takže George Eastmana nebo Luciana Rossiho tady vážně nenajdete)
Režie: Giulio Questi
obraz - 16:9
Další film, který jsem už viděl, a který je naštěstí v původním formátu. Řekl bych, že je to další znehodnocená kopie originálního amerického DVD. Opět trochu vyblité barvy. Film je celý, tzn. i s brutálními scénami opatřenými natvrdo vloženými anglickými titulky.

DVD 3 STRANA 2
3 BULLETS FOR RINGO (3 COLPI DI WINCHESTER PER RINGO, 1966)
Hrají: Gordon Mitchell, Mickey Hargitay, Milla Sannoner
Režie: Emmino Salvi
obraz - 16:9
Dost nekvalitní kopie, mám v mkv mnohem kvalitnější. Jinak ale cení se původní formát.

DEAD FOR A DOLLAR (T'AMMAZZO! - RACCOMANDATI A DIO, 1968)
Hrají: George Hilton, John Ireland, Gordon Mitchell
Režie: Osvaldo Civirani
obraz - 4:3
No a na závěr klasika. Ořez, evidentně riplé z VHSky. Roztažené titulky. Vybledlé. A co hůř, roztažený na výšku vypadá i obraz filmu. Hilton má prostě smůlu, jeho filmy Mill Creek vyloženě odflákli.

Podtrženo, sečteno - za cenu jednoho normálního DVD dostat 12 filmů ve srovnatelné kvalitě, to se snad čekat nedá. Na druhou stranu u spousty filmů je možná škoda, že v lepší verzi nejsou k dostání. Některé jsou, ale zase jen v některých jazycích. A jsou tu samozřejmě i filmy, které si snad ani lepší edici nezaslouží. Těžko říct.
Jinak pro zajímavost, tady lze najít recenze (v angličtině) na podobné edice, a také na předcházející sadu nazvanou 10.000 ways to die. Když tak koukám, co tam je, říkám si, že optimální by bylo je spojit, aby zbyly jen filmy, které neznám ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat