úterý 18. března 2014

AMERICKÝ REBEL - ŽIVOT CLINTA EASTWOODA (MARC ELIOT)

Zakoupil jsem tuto novou biografii, obsáhlejší a aktuálnější, než je dvacet let starý Sexual cowboy. Tuhle biografii jsem četl už asi dvakrát, a vadily mi na ní dvě věci - přílišná bulvárnost a poněkud nedobrý překlad, který jsem přičítal vydávací explozi raných devadesátých let. Bohužel, moje naděje, že nová kniha bude v tomhle ohledu lepší, než předchozí, byly jen po letmém nahlédnutí pohřbeny.
Kniha se samozřejmě věnuje Clintovu životu chronologicky, tj. od narození dodnes (přesněji do roku 2008, kdy Clint natočil Gran Torino), s tím, že se vlastně dovídáme málo o jeho práci, i když se to nezdá, ale zase se dovíme detaily z osobního života, které jsem ani vědět nemusel. Pár věcí bylo zajímavých, a v předchozí knize nebyly, například to, že za Clintovými prvními filmovými rolemi stál homosexuální režisér, který se stoprocentního heterosexuála Eastwooda snažil sbalit, nebo že za jeho úspěšném angažmá v seriálu Rawhide stála zase jeho podoba s mnohonásobně slavnějším Montgomerym Cliftem. Nebo že za kandidaturou na starostu Carmelu stála víceméně chuť na zmrzlinu a osobní obchodní zájmy (není to ale příliš zjednodušené?). Nicméně u každého filmu se autor zastaví nad tím, s kterou herečkou z vedlejší role měl Clint poměr. To byl i ten Sexual cowboy (debilní název!) daleko zdrženlivější. A samozřejmě vztahu se Sondrou Lockeovou se autor věnuje dlouho, dlouho, dlouho... Až jsem to prostě přeskočil. Pak jsou tu samozřejmě filmy, ale nejsem si jistý, jestli k biografii herce patří osobní ohodnocení jednotlivých filmů, takže u každého druhého vám autor vysvětlí, proč je špatný. Vůbec mi připadalo, že autor ve skutečnosti Eastwooda rád nemá a drží se Zappova hesla "We"re only in it for the money".
A k překladu - přeložil to kritik Jan Rejžek, nicméně ač tiráž tvrdí, že jde o překlad z angličtiny, říkám si, jestli to náhodou nepřekládal ze slovenštiny. Protože jazyková úroveň je chvílemi diskutabilní. Když ponechám stranou to, že text patrně neprošel žádnou korekturou, protože se občas objeví hrubky, tak se sem tam objeví i nějaký slovakismus. Třeba slovo jestvuje, to se tady neříká.
Obrazové přílohy v knize (s celkem cool obálkou bez nápisů, jen se zamračenou Clintovou tváří) moc nejsou, vlastně jen na předělech kapitol. Což ale nevadí, docela mě štvou obrazové přílohy v jiných biografiích, kde musím přelistovat několik stránek křídového papíru, abych mohl dočíst rozečtenou větu. Všechny obrázky jsou černobílé.
Celkově, pokud vás Clint zajímá, stejně si to přečtete, takže tenhle článek je jenom taková stručná informace o tom, na co se připravit. Dokázal bych si představit mnohem lepší knihu o Clintovi. Možná spíš radši nějakou monografii zaměřenou výhradně na filmy, jako byla třeba opravdu zajímavá kniha Sam Peckinpah a jeho filmy. Nebo aspoň biografii zaměřenou spíše na jeho postoje, než na jeho vztahy a soudní spory. Nicméně tohle se určitě líp prodává.

Žádné komentáře:

Okomentovat