neděle 8. dubna 2012

THE TALL T (1957)

Druhý film ze série béčkových westernů, co natočil ve 2. půlce 50. let Budd Boetticher s Randolphem Scottem v hlavní roli. V tomhle filmu Scott přijde o koně a tak se sveze kus cesty s novomanželským párem, který tvoří zbabělý chamtivec a nehezká dědička dolů. Na přepřahací stanici jsou přepadeni trojicí banditů.
Přestože se film odehrává vlastně jen v exteriérech a jednom chudičkém interiéru, má film stísněnou atmosféru, protože se odehrává téměř celý na jednom místě s většinou pěti herci. Stejně jako u Žlutého nebe jsou důležité především postavy, tady jsou navíc všechny charakterové posuny uvěřitelné. Některé postavy jsou sice jednostrunné (např. skvělý Henry Silva v roli prvoplánově zlého a odporného sadistického bandity), ale třeba vynikající Richard Boone je větší oříšek, kdy jeho postava částečně probouzí sympatie, ale na konci se ukáže, že je mnohem zákeřnější než jeho dva kumpáni, kterými opovrhuje. Sám Scott hraje postavu tichého hrdiny, chlapa, který se nechvástá tím, co dovede, ale ve správný čas udělá vždy správnou věc. Radši bych v téhle roli viděl někoho jiného. Pecka, Fondu, Wayna, klidně i Eastwooda.
Film je celkem krátký (77 minut), přesto působí pomale. Až do zhruba poslední čtvrtiny by se to dalo vydržet, jenže konec je příliš rychlý a nezanechá žádný dojem. Film tak vlastně působí jako epizoda westernového seriálu a člověk po titulku "KONEC" čeká, že za týden bude Scott řešit další problém. Ještě mám ze série v plánu dva filmy, Seven men from now, kde Scottova protihráče hraje Lee Marvin, a Ride Lonesome, kde hrají i James Coburn a Lee Van Cleef. 6,5/10 a.k.a. Muž z Arizony
Režie: Budd Boetticher
Hrají: Randolph Scott, Richard Boone, Maureen O'Sullivan, Henry Silva, Arthur Hunnicutt
Scénář: Burt Kennedy
Podle povídky Elmore Leonarda
USA 1957

Žádné komentáře:

Okomentovat