neděle 7. února 2010

MANOS TORPES (1970)

Španělský western, o němž mi vyprávěl táta, který na něm byl za komunistů v kině. Tak jsem se na to podíval - v anglickým VHSripu. Ztráta času to nebyla, ale nijak zvlášť mě to neoslovilo. příběh je jako z rodokapsu, samý klišé - mladík (Peter Lee Lawrence) je střevo, který uklízí na ranči zlýho rančera (Antonio Casas) a zamiloval se do jeho dcery (Pilar Velazquez) a ona do něj. Protože tatínek by radši, aby se provdala za bohatého sedláka, kterej je taky zlej, nechá mladíka zmrskat a vyhnat. Dívka ho najde a tajně se vezmou, ale po svatební noci je dostihnou rančerovi kovbojové a mladík je znovu zmrskán a nechán uprostřed pouště. Tam ho najde pistolník v černém (Alberto De Mendoza), lovec odměn, který mladíkovi připomíná muže, který kdysi zabil jeho otce. Pistolník ho zaveze ke starému číňanovi, který mladíka naučí střílet, z kluka se stane střelecký eso a jede se pomstít. Tyhle příběhy nemám moc rád, jedinej příběh v tomhle stylu, kterej můžu, je Podivné dědictví, a to hlavně proto, že jde o parodii. Lepší, než blbeček, kterej se vycvičí v dokonalýho střelce, je drsňák jako Clint Eastwood, dokonce i John Wayne je mnohem lepší postava do westernu. Peter Lee Lawrence navíc vypadá jako kluk a moc mu nejde dělat toho drsnýho pistolníka. Zato Alberto De Mendoza, kterýho známe jako krále z Pošetilosti mocných s Funèsem, je dobrej záporák a divím se, že nehrál ve víc westernech. Pilar Velazquez - no, na začátku jí to celkem sluší, potom, když její postavu prodaj do levnýho bordelu, tak už vypadá divně a na konci už zase celkem normálně. Zajímavý byly některý scény, třeba mrtvý město plný mrtvejch a umírajících žízní. Výcvik u číňana mi trochu připomněl Pai Meie z Kill Bill 2, zajímavý, že tuhle krátkou scénku (asi deset minut) si spousta lidí pamatuje (viz csfd, táta taky vyprávěl o westernu, kde kluka učí číňan). Nelíbila se mi hudba. Zato exteriéry vybrali dobře, konečně něco jinýho, než ty písečný kopce.
5,5/10


a.k.a. Nešikovné ruce, Awkward Hands, Clumsy Hands, Quando Satana impugno la colt
Režie: Rafael Romero Marchent
Hrají: Peter Lee Lawrence, Alberto de Mendoza, Pilar Velazquez, Antonio Casas, Manuel de Blas, Aldo Sambrell, Frank Braña, Lorenzo Robledo, Antonio Pica, Antonio Molino Rojo, Luis Induni, Saturno Cerra
Hudba: Anton Garcia Abril
Španělsko / Itálie 1970  

http://www.csfd.cz/film/119404/
http://www.imdb.com/title/tt0064633/

5 komentářů:

  1. Zdravím ťa, kde by sa dal zohnať tento anglický VHS rip? Nedarí sa mi ho nikde nájsť a ani žiadne titulky podľa všetkého k tomuto filmu nejestvujú.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, já to kdysi stahoval z Cinemageddonu, ale tam už nejsem a nevím, jestli tam ten torrent (nebo nějaký kvalitnější release) je pořád. V blízký době to teda nahraju na uloz.to, odkaz pak dám sem do komentářů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ak to nahráš na ulož.to, bude to pecka. Iste spravíš radosť aj iným, ktorí podobne ako ja, španielsky nerozumejú. Veľmi sa na tento film teším. Díky...

      Vymazat
  3. Tak je to tu
    http://ulozto.cz/xqex8xKs/clumsy-hands-1970-vhsrip-xvid-cg-avi

    OdpovědětVymazat