pátek 5. října 2012

SONO SARTANA, IL VOSTRO BECCHINO (1969)

Carnimeo se sice napoprvé snaží některé stylotvorné prvky od Paroliniho okopírovat (karty, pistolka), občas dokonce ho předehnat (záběry padajících těl), na druhou stranu se snaží i odlišit, už třeba příběhem, v němž jedinkrát v celé sérii není Sartana nezaujatý, naopak od začátku je vtažen do celé věci tím, že je na něj připravena past. Garko tak není už tím trestajícím duchem, ale hrdinou, který má tentokrát v celé věci osobní zájem. Což také znamená, že je skoro celou dobu na scéně, což je jenom dobře. Záporáků je dokonce ještě víc, než v prvním díle, ale žádný není tak silný protihráč jako William Berger nebo Fernando Sancho. José Torres a Gordon Mitchell mají jako lovci odměn jen malé výstupy (na druhé objevení Mitchella si musíme dokonce celý film počkat), co se týče ostatních, intriky už byly spleteny před začátkem, a film se víc soustředí na Sartanovo vyšetřování. Zajímavější jsou kladné role - Frank Wolff je možná zbytečný, ale jeho buranský zlodějíček působí v kontrastu s uhlazeným elegánem Sartanou zajímavě. Třešničkou na dortu je pak skvělá komická role Klause Kinského, který si svého smolařského gamblera vyloženě užívá. 7/10

a.k.a. I Am Sartana, Your Gravedigger, I Am Sartana, Your Angel of Death
Režie: Giuliano Carnimeo
Hrají: Gianni Garko, Frank Wolff, Klaus Kinski, Ettore Manni, Renato Baldini, Sal Borgese, Jean Louis, Federico Boido, Gordon Mitchell, José Torres, Samson Burke, John Bartha, Franco Pesce
Hudba: Vassili Koyucharov, Elsio Mancuso
Itálie 1969

3 komentáře:

  1. Už jsem ho (konečně) viděl a... stálo to za to! Není to průměrný,ale nadprůměrný italowestern. Děj zajímavý a zábavný (scéna,kde Sartana s pomocí karet ukradne šerifovu zástupci revolver,je hodně vtipná),akce výborná (výborné honičky a přestřelky,kamera dobrá (kamera dobře zachycuje pády těl),režie dobrá,hudba taky dobrá,herci výborní (skvělí Garko,Woff,Kinski) a zajímavé nápady (dům s hracími automati).Jinak jde o nadprůměrný western:) P.S.Mockrát díky za tip:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle jsem si stáhla italský originál, poněvadž vypadal, že je delší, a našla v něm jinde zcela vystřiženou scénu: http://uloz.to/xSpqateW/sono-sartana-il-vostro-becchino-avi (zde těch asi 5 minut) - je to mezi tím, co Klaus postřílí bandity a než si ten týpek přijde koupit kostky. Proč to asi vystřihli? Že by boj proti gamblingu v Itálii? :)
    odpadlík

    OdpovědětVymazat
  3. Díky, zajímavá scéna, sice si nejsem jistej úplně vším, co se tam říkalo (ale základ jsem pochopil), ale je škoda, že to v tý německý verzi chybí, je to dobrý představení padouchů, ve kterejch má pak člověk docela guláš. Třeba až Wild East vydá svůj Sartana Box Set (kdo ví kdy ale, už dvakrát to odložili), tak tam ta scéna bude v plným formátu.

    OdpovědětVymazat