sobota 31. října 2009

DEATH WISH (1974)

Dnes už v podstatě klasika. Ale překvapilo mě to. Čekal jsem klasický schéma - 1) hrdinovi se něco stane, 2) hrdina vezme zbraň a jde se mstít. Ale dostal jsem něco trošku jinýho.
Na začátku vylíčení, jak hrdina, architekt Paul Kersey, má rád svoji rodinu a odmítá jakékoli násilí, hned na to vylíčení, jak je to s kriminalitou v New Yorku. A hned přepadení jeho ženy a dcery, brutální a odporné. Teď by člověk čekal, že Kersey popadne bouchačku a jde si ty hajzly najít. Ale on se napřed musí vyrovnat s tím, co se stalo a čeká, že to vyřeší policie. A marně. nakonec odjede do Tusconu, kde ho jeho nový přítel přesvědčí, že si musí poradit sám - a jako dárek na rozloučenou mu dá westernový revolver.
Podle mě nejde o klasický revenge film, protože hrdina potom už zabíjí ne kvůli pomstě, ale z jinýho důvodu - protože už ho to sere, jak si kriminálníci dovolují a policie s tím nic nedělá, tak vezme zákon do vlastních rukou. Ze začátku je vidět, že se mu moc nechce, a doma po první vraždě zvrací, postupně ale začne kriminálníky vyhledávat...
Druhá polovina je podle mě slabší, než první. To už je z hrdiny v podstatě vraždící stroj a sledujeme spíš policii, která se ho snaží zastavit, i lidi, kteří si z Kerseyho berou příklad.
Co je na filmu nejlepší, je samozřejmě výkon Charlese Bronsona v hlavní roli a celá část v Tusconu. Bronson je tady opravdu skvělý, člověk mu věří jak milujícího a posléze zdrceného otce, tak chladnokrevného mstitele.
Další čtyři pokračování už ale prý bohužel dělají z filmu to, co jsem čekal, že bude tohle - klasický schéma (viz nahoře).
Hodnocení: 7,5/10

a.k.a. Přání smrti, Touha smrti, Mrtvé přání
Režie: Michael Winner
Hrají: Charles Bronson, Vincent Gardenia, Hope Lange, Steven Keats, Stuart Margolin, Jeff Goldblum, William Redfield
Hudba: Herbie Hancock
USA 1974

http://www.csfd.cz/film/12971/

http://www.imdb.com/title/tt0071402/

Žádné komentáře:

Okomentovat