neděle 25. října 2009

BATTLE OF THE BULGE (1965)

Zajímavý film. Přestože je na motivy skutečné události (bitva v Ardenách), je na něm máloco podle pravdy. Ale to moc nevadí, protože je to dobrý film. Sice je trochu moc americky patriotistický (ale to zase kompenzují části s náckama), a konec mi přijde nedotažený (jakoby už tvůrci nevěděli, co tam dát, tak tam zničehonic šoupli konec). Nejlepší části jsou ty, kde vystupuje vynikající Robert Shaw jako fanatický a krutý plukovník Hessler. Neřekl bych, že je to angličan, kdybych to nevěděl. V hlavní roli je Henry Fonda, ale ten zase tolik prostoru nemá a nejspíš je v titulcích první ze stejného důvodu jako Pitt v Panchartech - aby nalákal publikum. Navíc by se možná film bez jeho postavy i obešel. Vedle Fondy a Shawa je tu Robert Ryan jako americký generál, Charles Bronson jako statečný major Wolenski (proč všude hraje Poláky? Tady, ve Velkým útěku (Wellinski), v Tuctu špinavců (Wladislaw)... Jasně, byl to původem Polák, ale když moh hrát kovboje americkýho původu, tak nevím, proč ve válečňákách je vždycky Polák) a nejlepší na straně klaďáků je Telly Savalas jako tankista a šmelinář Guffy.
Jinak je to asi nejširokoúhlejší film, který jsem viděl (poměr stran 2,89:1) - v kině to musel být zážitek. Zejména tanková bitva na konci.
PS. V český verzi je film zkrácený o nějakých pětadvacet minut (plus brutální ořez a dabing, sice snesitelný (Savalase mluví jako vždycky skvěle Moravec), ale jinak nevýrazný), některé věci v ní vůbec nejsou vyřešené (co se stalo s Bronsonem) a chybí dost scén Karla Otta Albertyho jako majora Diepela. Otázka, jestli to vystříhali tvůrci dabingu kvůli příliš velké délce (167 min), nebo to byla nějaká verze určená pro televizi vyrobená přímo americkou firmou.
Hodnocení: 85%

a.k.a. Bitva v Ardenách
Režie: Ken Annakin
Hrají: Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Telly Savalas, Pier Angeli, Dana Andrews, George Montgomery, Charles Bronson, Ty Hardin, Hans Christian Blech, Karl-Otto Alberty, Werner Peters, Barbara Werle
Hudba: Benjamin Frankel
USA 1965

http://www.csfd.cz/film/15912/
http://www.imdb.com/title/tt0058947/

Žádné komentáře:

Okomentovat